Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

17. 04. 2015

PROTEST ZAPOSLENIH U MEĐUNARODNOM RADIJU SRBIJA

17.4.2015. (Beta, Pregled) - Direktor Milorad Vujović ocenio da je nedopustivo da se 1. jula ugasi jedini državni servis za informisanje inostrane javnosti o događajima u Srbiji na 11 svetskih jezika, koji emituje program 79 godina.

Beograd - Više desetina zaposlenih u Međunarodnom radiju Srbija (Radio Jugoslavija) protestovali su juče ispred Vlade Srbije zbog najave gašenja te medijske kuće i predali zahtev u kome traže prijem kod premijera Aleksandra Vučića.

Direktor Međunarodnog radija Srbija Milorad Vujović ocenio je kako je nedopustivo da se 1. jula ugasi jedini državni servis za informisanje inostrane javnosti o događajima u Srbiji na 11 svetskih jezika, koji emituje program 79 godina. „Taj vid autizma je nedopustiv, jer postoji mogućnost da u okviru Javnog servisa, a prema Zakonu o javnim medijskim servisima, radio nastavi da obavlja svoju funkciju", kazao je Vujović novinarima.
 
Medijskom strategijom i novim Zakonom o javnom informisanju, predviđeno je povlačenje države iz vlasništva nad medijima i njihovog direktnog finansiranja, a za Međunarodni radio Srbija, uprkos ranijim najavama, nije ponuđena nikakva mogućnost transformacije, racionalizacije ili uključivanja u Javni servis, mada je Zakonom utvrđen javni interes informisanja svetske javnosti o dešavanjima u Srbiji, podsetio je. Prema njegovim rečima, gašenje jedine stanice sa kratkim talasima u zemlji, čiji se program može čuti u svim delovima sveta, predstavlja gubitak i za propagiranje Srbije i ostavlja prazan prostor u informisanju inostrane javnosti i srpske dijaspore.
 
Vujović je kazao da se u regionu dešavaju suprotni trendovi i da svi žele da obezbede što veći uticaj na javno mnjenje u svetu, kao i da 20 zemalja EU takođe imaju ovakav vid svetskog servisa. Kako je istakao, Međunarodni radio Srbija emituje program, pored srpskog, na engleskom, nemačkom, francuskom, ruskom, španskom, kineskom, arapskom, mađarskom, albanskom, grčkom i italijanskom jeziku.
 
Direktor te medijske kuće kazao je da još uvek nije jasno šta će se dešavati sa zaposlenima, ali postoji bojazan da će svi zaposleni, njih 96, biti upućeni na Nacionalnu službu za zapošljavanje, bez otpremnina ili bilo kakvih nadoknada. „Nema mogućnosti za privatizaciju ovakvog tipa medija, iako su neki modeli javno-privatnog partnerstva mogući, ali u ovom trenutku to nije ponuđeno kao opcija", rekao je Vujović.
 
Predsednica Sindikata novinara tog radija Jelica Tapušković kazala je da su rukovodstvo i predstavnici sindikata pokušali nekoliko puta da razgovaraju sa predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja o svom problemu. „Sa ministrom Ivanom Tasovcem nismo razgovarali, ali nas je primio državni sekretar zadužen za medije Saša Mirković sa kojim je razmatrana mogućnost reorganizacije radija i njegov dalji rad", kazala je ona i navela da su poslednji put sa njim razgovarali u decembru prošle godine. Tapušković je navela da nakon toga i pored više pisama i zahteva nije bilo odgovora iz Ministarstva kulture i informisanja, da bi pre dva dana, kada je najavljen protest zaposlenih, stiglo pismo u kome se navodi da se „radi na aktu kojim će da se odrede pravne posledice ukidanja radija", bez objašnjenja šta to znači. Prema njenim rečima, dalji potezi zaposlenih u tom radiju zavisiće od ishoda razgovora sa nadležnima.
 
Zaposleni u Međunarodnom radiju Srbija nosili su transparente na kojima je pored ostalog pisalo „Da se glas Srbije i dalje čuje širom sveta", „Tamo gde se ne čujemo, sigurno je kraj sveta". Saobraćaj u Nemanjinoj ulici tokom trajanja protesta odvijao se bez prekida.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs