Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

20. 04. 2015

Janković: Izuzetno vidljivi pritisci na medije

20.4.2015. (Politika, FoNet) - Bilo bi dobro kada bi svaka vlast shvatila da ombudsman postoji da je štiti od nje same, izjavio je u zaštitnik građana Saša Janković i naglasio da nema nikakav problem s vlašću, već da samo radi svoj posao njihove kontrole, kako je i propisano Ustavom.

U najboljem interesu svake vlasti je da propusti u njenom radu budu identifikovani i da to učini onaj ko ne zavisi od nje jer je samo tako slobodan da kaže u čemu je problem, ocenio je Janković i dodao da se ispravljanjem takvih propusta samo učvršćuje poverenje građana u vlast.

Naša medijska scena u 2014. bila je takva da ne možemo reći da nije bilo pritisaka na medije. Naprotiv, ti pritisci su bili izuzetno vidljivi, konstatovao je Janković.

Niko nikoga nema pravo da zove ili da napiše dopis i zabrani nešto, precizirao je Janković i podsetio da se to još od 19. veka ne radi na taj način.

Srbija nije na tom nivou da neko na klasičan cenzorski način zabranjuje bilo šta. Međutim, to je daleko od toga da nema cenzure, koja se ostvaruje na druge načine, smatra Janković.

Ako se onaj ko ukazuje na nesporne probleme u ostvarivanju prava građana i greške u radu organa vlasti proglašava neprijateljem, onda su interesi građana i njihova prava u stvari neprijatelji, a mislim da to nije ničija politička platforma, naglasio je Janković. Kao zaštitnik građana, dodao je on, nemam nikakav spor s vlašću, već samo radim svoj posao, propisan Ustavom, a to je kontrola rada organa vlasti.

U ovom momentu jedino razmišljam o tome kako da svoj posao radim još bolje, objasnio je Janković i upozorio da „imamo povećanje broja pritužbi u prva tri meseca ove godine za 66 odsto u odnosu na isti period prošle godine".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs