Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

20. 04. 2015

Saša Mirković zainteresovan za kupovinu Studija B

20.4.2015. (Danas; autor: J. Diković) - Za kupovinu beogradske televizije Studio B zainteresovan je narodni poslanik SNS, predsednik Skupštine grada Zaječara i vlasnik produkcijske kuće Beoton, Saša Mirković, saznaje Danas. Mirković je za naš list rekao da kao vlasnik Beotona o tome još razmišlja, te da sve zavisi o kojoj će prodajnoj ceni biti reč. Prema našim saznanjima, razmatra se mogućnost da se televizijski program Studija B razdvoji na zabavni i informativni.

To bi bila dva kanala, sa dve različite frekvencije. Takođe, posebna bi bila i radio stanica, koja bi kasnije najverovatnije bila prodata.

Inače, iako nije zvanično potvrđeno, u medijima se spekuliše da je Mirković nedavno kupio TV Metropolis, koji se sada zove Moja beogradska televizija. Takođe, Mirkovićev Beoton drži i RTV Best u Zaječaru. Podsetimo da se nedavno kandidovao za generalnog direktora RTS, ali, kako je saopšteno, nije ispunio sve uslove za tu poziciju.

Što se tiče privatizacije Studija B, odluku o tome donela je Skupština Beograda početkom aprila. Kako je rečeno, gradska televizija će biti privatizovana modelom prodaje kapitala i javnim prikupljanjem ponuda s javnim nadmetanjem, a u postupku privatizacije biće prodat celokupni kapital koji Grad Beograd ima u tom preduzeću.

Gradski menadžer Goran Vesić tada je izjavio da usvajanje odluke o prodaji Studija B predstavlja "sprovođenje zakona po kojem lokalne samouprave ne mogu da budu vlasnici medija".

Ipak, izveštaj vladinog Saveta za borbu protiv korupcije o medijskom vlasništvu iz februara ove godine pokazao je da političari i članovi njihovih porodica "drže" brojne medije. Naime, TV Plus iz Kruševca nalazi se u vlasništvu firme Saco d.o.o., čiji je vlasnik Bratislav Gašić, ministar odbrane, potpredsednik SNS i bivši gradonačelnik Kruševca.

TV Most sa regionalnom dozvolom je u vlasništvu Velimira i Nade Bajatović (po 50 odsto udela), roditelja Dušana Bajatovića, doskorašnjeg potpredsednika SPS i direktora Srbijagasa. TV Palma plus je u vlasništvu Autotransportnog preduzeća Palma iz Jagodine, a njen vlasnik je Dalibor Marković, sin Dragana Markovića Palme, predsednika Jedinstvene Srbije.

List Pravda, koji je prestao da izlazi, bio je delimično u vlasništvu Nemanje Stefanovića (48 odsto udela), koji je, prema pisanju medija, brat ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Radio S je stanica iza čijeg vlasništva zvanično stoji firma AS media, a iza nje je firma S medija tim, koja je u vlasništvu Ljubinke Anđelković, majke funkcionera SPS Zorana Anđelkovića.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs