Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

21. 04. 2015

Nagrađen novinar Ljubomir Živkov

21.4.2015. (Tanjug, B92) - Beograd -- Dobitnik nagrade za borbu protiv diskriminacije u 2014. godini je novinar Ljubomir Živkov, koji se svojim tekstovima suprostavljao kršenju ljudskih prava.

To je rečeno prilikom uručivanja nagrade Koalicije protiv diskriminacije.

Živkov je rekao da je Srbija "izvor i garant dugotrajne diskriminacije".

"Mislim da diskriminacije ima svuda, ali da kod nas ona stanuje. Koliko mogu ja je podrivam", izjavio je Živkov.

Kako je rečeno, Koalicija protiv diskriminacije jednom godišnje dodeljuje nagrade osobama i institucijama ili organizacijama koje su se istakle u promociji kulture ljudskih prava i jednakosti u Srbiji, i to u sledećih pet kategorija: javna vlast, civilno društvo, mediji, biznis sektor i javna ličnost.

Nagrade su dobili i Mirko Milićević iz studija Dosije, Odeljenje za javni red i mir Policijske uprave Beograda, Fond za houmanitarno pravo i Jutarnji program RTV Vojvodine u čije ime su nagradu primile urednice a Kristina Šarić i Tamara Srijemac.

One su svojim radom i profesionalnošću doprinele promovisanju ljudskih prava i borbi protiv diskriminacije u Srbiji.

"Svaki dan imamo situaciju da pojedini novinari i mediji na neodgovarajući način izveštavaju o manjinskim grupama i osetljivim temama. Kada se ova nagrada sagleda u tom kontekstu ona još više vredi", izjavila je Srijemac.

Prisutnima se obratila i profesorka Pravnog fakulteta Union Vesna Rakić-Vodlinelić koja je rekla da je diskriminacija u Srbiji pravilo a ne izuzetak.

"Diskriminacija je pravilo zbog toga što se sa njom susrećemo po svim mogućim osnovama. Raznorazne vlasti koje se u Srbiji smenjuju poslednjih tridesetak godina su veoma inovativne u pronalaženju osnova za diskriminaciju", naglasila je ona.

Koalicija protiv diskriminacije, koju čine nevladine organizacije Centar za unapređivanje pravnih studija, Organizacija za lezbejska i ljudska prava (LABRIS), Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS), Udruženje studenata sa hendikepom i druge, ovu nagradu dodeljuje od 2008. godine.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs