Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

22. 04. 2015

Tasovac: Biće i novi konkurs za medijske projekte

22.4.2015. (Tanjug, UNS) - Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je da upravo večeras zasedaju komisije za medijske projekte koje će sufinansirati ovo Ministarstvo, a da će kasnije biti još jedan konkurs kada se država povuče iz medija u kojima ima vlasništvo. Tasovac je to rekao u emisiji "Presing" na televiziji N1, povodom zamerki da se više bavi infrastrukturom nego realnim životom.

"Bez infrastrukture ništa nije moguće. Doneli smo medijske zakone, ali je nemoguće da oni počnu da funkcinišu preko noći. Sada smo u fazi implementacije. Tu postoji i odgovornost lokalnih samouprava, vlasnika medija i drugih faktora, a potrebna je i bolja medijska pismenost građana", istakao je on.

Ministar je najavio da će posle 1. jula biti objavljen još jedan konkurs za sufinansiranje medijskoh projekata, tako da će moći da apliciraju oni mediji koji tada promene vlasnika.

Na pitanje o (ne)postojanju cenzure, rekao je da je za svako demokratsko društvo bitno da postji javna debata o stanju u medijima, ocenivši da ta debata kod nas postoji i da je burna. Što se tiče nekih velikih kompanija koje ne daju novac za reklame medijima koji nisu naklonjeni Vladi, napomenuo je da se radi na Zakonu o oglašavanju za koji, međutim, Ministarsvto kulture i informisanja nije nadležno.

U vezi sa neprimerenim pisanjem tabloida Tasovac je podsetio da je Ministarstvo više puta reagovalo, a na pitanje o medijskim napadima na zaštitnika građana Sašu Jankovića rekao je da nikada nije komentarisao njegove stavove, pa neće ni sada pomenute napade. Bilo je reči i o bezbednosti novinara i slučaju Brankice Stanković.

Tasovac je rekao da Vlada tu ima jasan stav i da novinarka ima zaštitu koja joj je, nažalost, potrebna. On je podsetio da se Ministarstvo bavilo položajem novinara na konferenciji u saradnji sa kancelarijom OEBS-a, da ima u tom smislu kontakte sa MUP-om i Tužilaštvom i da to nije mali pomak. Kako je dodao, on ima informaciju da se upravo radi i na bezbednosti sajtova. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs