Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

29. 04. 2015

Počelo suđenje novinarke Jasminke Kocijan protiv novinske agencije Tanjug

29.4.2015. (NUNS) - U Višem sudu u Beogradu juče je predlaganjem dokaza počelo suđenje po tužbi za zlostavljanje na radu novinarke Jasminke Kocijan protiv novinske agencije Tanjug. U odgovoru na tužbu navodi se da mobinga nije bilo i osporavaju se tužba i tužbeni zahtev.

U tužbi se tvrdi da je zlostavljanje na radu počelo nakon što je novinarka Jasminka Kocijan na svom zatvorenom privatnom FB profilu kritički prokomentarisala akciju spašavanja zavejanih u snegu u Feketiću, ulozi Aleksandra Vučića, u to vreme prvog potpredsednika Vlade RS, u toj akciji i iznela svoja saznanja da su aktivisti Crvenog krsta jedno vreme bili sprečeni da pruže pomoć zavejanima u Feketiću. Komentar je objavila pod svojim imenom, ne dovodeći izneti stav na bilo koji način u vezu Tanjugom. Jasno je navela da je u trenutku objavljivanja komentara na bolovanju i da je u pitanju reakcija obaveštenog građanina, a ne novinara Tanjuga ili samog Tanjuga.

Zlostavljanje na radu, ističe se u tužbi, počinje već prvog dana nakon tužiljinog povratka sa bolovanja. Uskraćeno joj je pravo na korišćenje godišnjeg odmora, izložena je stalnom novčanom kažnjavanju, bez obzira na krivicu, trenutno radi posao koji spada u radna zaduženja poslovnog sekretara, a u međuvremenu je postavljena i na drugo radno mesto koje je ispod njenog stručnog znanja i kvalifikacija.

Iako je suđenje otvoreno za javnost od predstavnice Udruženja novinara Srbije Dragane Bjelica sudija Mirjana Grujičić zatražila je da napusti sudnicu jer, kako je objasnila, novinarima nije dozvoljeno prisustvo bez prethodne najave i odobrenja.

Na pripremnom ročištu izlistane su sporne i nesporne činjenice i određeni dokazi na okolnost tih spornih činjenica. Odredjen je vremenski okvir trajanja suđenja od dve godine i osam ročista. Sledeće ročište zakazano je za 21. Septembar 2015. godine.

Novinarku Jasminku Kocijan u ovom slučaju zastupa advokatica NUNS - a, Kruna Savović, u okviru projekta Besplatne pravne pomoći za članove NUNS - a koji podržava organizacija Civil Rights Defenders. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs