Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

30. 04. 2015

U nedelju Svetski dan slobode medija

30.4.2015. (UNS) - U nedelju, 3. maja obeležava se Svetski dan slobode medija (World press freedom day).

Odluka o obeležavanju ovog dana doneta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1993. godine kako bi se podigla svest o značaju slobode štampe i podsetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Trećeg maja obeležava se i godišnjica Vindhuške deklaracije o principima slobodne štampe koju je 1991. godine sastavila grupa afričkih novinara.

Na Svetski dan slobode medija UNESKO zaslužnim pojedincima, organizacijama ili institucijama koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode štampe dodeljuje nagradu Giljermo Kano za slobodu štampe. Nagrada se dodeljuje od 1997. godine i nosi ime Giljermo Kano Isaza, kolumbijskog novinara koji je ubijen ispred kancelarije svog lista El Espektador u Bogoti 1986. godine.

UNESKO Svetski dan slobode štampe obeležava i okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu štampe i UN kako bi podneli izveštaj o proceni stanja slobode medija širom sveta. Ove godine World press freedom day UNESKO će obeležiti dvodnevnim skupom u Rigi, Letonija.

U Srbiji, od 2002. godine, UNS 3. maja sprovodi akciju "Pet minuta gromoglasne tišine" i poziva kolege da od 11:55 do 12 sati u elektronskim medijima prekinu program, pročitaju proglas ili ga objave na ekranima, a u onlajn i štampanim medijima prekinu rad, pročitaju proglas i objave ga.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs