Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

29. 04. 2015

EU podseća da sloboda medija podrazumeva i odgovorno izveštavanje

29.4.2015. (Delegacija EU u Srbiji; europa.rs) - U reagovanju na napade na Ombudsmana Sašu Jankovića koji se nedeljama pojavljuju u pojedinim medijima, Evropska unija je saopštila „da sloboda izražavanja i medija podrazumeva i odgovorno izveštavanje".


„Neosnovane optužbe, a posebno one zasnovane na anonimnim izvorima su neprihvatljive, bez obzira ko stoji iza njih. Nezavisne institucije i regulatorna tela, uključujući i ombudsmana, imaju suštinsku ulogu u osiguravanju da izvršna vlast snosi odgovornost u svakoj funkcionalnoj demokratiji. Sve veći broj gradjana se okreće ombudsmanu u želji da reši svoje probleme. Gotovo 90% preporuka ombudsmana je tokom 2014. primenjeno u pojedinačnim slučajevima. Neophodno je da svi drzavni organi saradjuju sa ombudsmanom i drugim nezavisnim telima u skladu sa zakonima. Jačanje uloge nezavinsih tela predstavljaće važan element u realizaciji vladinog Akcionog plana za poglavlje 23 u okviru pristupnih pregovora".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs