Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

29. 04. 2015

Evropska konvencija za zaštitu audiovizuelne baštine 1.maja

29.4.2015. (Tanjug) - Evropska konvencija za zaštitu audiovizuelne baštine stupiće 1. maja na snagu u Srbiji, saopštio je Direktorat za komunikacije Saveta Evrope.

STRAZBUR - Evropska konvencija za zaštitu audiovizuelne baštine stupiće 1. maja na snagu u Srbiji, saopštio je Direktorat za komunikacije Saveta Evrope.

Promovisanje evropskog filma je oduvek bila značajno za kulturnu saradnju među članicama Saveta Evrope i nadovezuje se na Evropsku konvenciju o filmskoj koprodukciji od 2. oktobra 1982. godine i druge rezolucije koje se tiču iste teme, kaže se u saopštenju.

Konvencija i njen protokol su, kako se navodi, fokusirani na principe obaveznog pravnog deponovanja svih materijala pokretnih slika u produkciji ili koprodukciji i njihove dostupnosti javnosti u svakoj zemlji potpisnici.

Pravna obaveza čuvanja materijala podrazumeva ne samo deponovanje kopije u zvaničnom arhivu već i staranje o materijalu i sve neophodne mere na njegovoj konzervaciji.

Pored toga, materijal mora biti dostupan u akademske ili istraživačke svrhe, kao i da podleže međunarodnim ili nacionalnim zakonima o autorskom pravu. Konvencija i njen Protokl su prvi međunarodno obavezujući instrumenti u toj oblasti. Oni podrazumevaju sistematsko čuvanje audiovizuelnih radova u filmskim arhivama gde se mogu primeniti najnovije tehnologije konzervacije i restauracije u cilju njihove dugoročne zaštite.

U saopštenju se dodaje da je Konvenciju do sada potpisalo 19 članica Saveta Evrope, ali samo 10 njih, među kojima je i Srbija, ratifikovale su Konvenciju. Srbija je potpisala i ratifikovala Konvenciju 22. januara 2015. godine.  

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs