Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

30. 04. 2015

Prvi sastanak srpskih i albanskih novinarskih udruženja

30.4.2015. (Tanjug) - Predstavnici Asocijacije profesionalnih novinara Kosova i Udruženja novinara Srbije na Kosovu najavili su danas u Prištini potpisivanje memoranduma o saradnji između ova dva novinarska udruženja.

PRIŠTINA - Predstavnici Asocijacije profesionalnih novinara Kosova i Udruženja novinara Srbije na Kosovu najavili su danas u Prištini potpisivanje memoranduma o saradnji između ova dva novinarska udruženja.

Na okruglom stolu u Prištini danas su se prvi put okupili predstavnici srpskih i albanskih novinarskih udruženja kako bi ukazali na najvažnije probleme medija na Kosovu, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Prvi zajednički sastanak kome su prisustvovali članovi Asocijacije profesionalnih novinara Kosova i UNS-a na Kosovu, održan je povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija.

Učesnici okruglog stola saglasili su se da su poslednji izveštaji Fridom hausa i UNDP-a o kršenju slobode medija na Kosovu zabrinjavajući i konstatovali da su se medijski uslovi znatno pogoršali u 2014. godini.

Na sastanku je, takođe, zaključeno da treba uputiti zahtev kosovskim i međunarodnim institucijama da jednom mesečno informišu o tome dokle se stiglo sa istragama o ubijenim i nestalim kolegama, kao i o napadačima na novinare, bez obzira na nacionalnu pripadnost i pol.

Takođe, kako se navodi, zaključeno je da treba pokrenuti inicijativu da novinari dobiju poseban status, kao jedan od načina da se reši problem učestalih napada na njih, i da se reši status radnika bivših Javnih preduzeća "Rilindija" i "Jedinstvo" i turskog lista "Tan".

Rasprava je organizovana uz posredništvo UNDP, a predstavnica te organizacije Alesandra Rokasalvo, kazala je da UNDP veliku pažnju posvećuje slobodi informisanja na Kosovu i da će tako biti i ubuduće. Ona je izrazila zabrinutost zbog toga što na Kosovu još nema slobodnog novinarstva i pozvala novinarska udruženja na saradnju.

Predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Zekirja Šabani smatra da su problemi svih novinara na Kosovu zajednički i da je preko potrebno tražiti načine kako bi se stanje u medijima i položaj profesije na Kosovu poboljšali.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić ukazao je na lošu finansijsku situaciju u srpskim medijima na Kosovu, neprocesuiranje odgovornih za napade na novinare, kao i na slabe poslovne veze između srpskih i albanskih medija. Ničić je ponovo zatražio efikasniju istragu o nestalim i kidnapovanim kolegama na Kosovu. On je ukazao i na potrebu formiranja nezavisne televizije na srpskom jeziku koja bi signalom pokrivala celu teritoriju Kosova pošto, kako je rekao, kanal RTK 2 koji funkcioniše u okviru kosovskog javnog servisa nije ono što srpskoj zajednici pripada po Ustavu Kosova i prema Ahtisarijevom planu. "Za svaku slobodu pa i ovu našu medijsku moramo da se sami izborimo, svojim radom, upornosću. Ključna stvar u našem novinarskom radu treba da bude naša profesionalnost, a mislim da nam nedostaje malo hrabrosti, ali i solidarnosti", rekao je Ničić.  

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs