Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

02. 05. 2015

Pokrajinski ombudsman: Stvoriti uslove za medije bez straha

2.5.2015. (Tanjug) - Pokrajinski zaštitnik građana Aniko Muškinja Hajnrih zahteva od vlade, povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, da stvori uslove kako bi novinari i mediji svoje obaveze prema građanima ispunjavali slobodno i bez straha, saopštio je Pres biro Vlade Vojvodine.

NOVI SAD - Pokrajinski zaštitnik građana Aniko Muškinja Hajnrih zahteva od vlade, povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, da stvori uslove kako bi novinari i mediji svoje obaveze prema građanima ispunjavali slobodno i bez straha, saopštio je Pres biro Vlade Vojvodine.

U suprotnom, navodi se u saopštenju, razne vrste pritisaka i zabrinjavajuće prisustvo cenzure i autocenzure u potpunosti će obesmisliti funkciju medija, a kritički govor o problemima društva će biti zamenjen neumerenim pohvalama vlasti.

"Štiteći novinare, štiti se i pravo građana na pravovremeno, pouzdano i objektivno informisanje. Bez takvog informisanja građani lako postaju žrtve manipulacije, a vlast, lišena kritike, klizi u autoritarizam", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navode i podaci iz UNS-ovog istraživanja da 48 odsto ispitanih novinara veruje da njihove kolege pribegavaju autocenzuri povremeno, a 29 odsto u velikoj meri.

"Kao institucija zadužena da štiti ljudska prava, Pokrajinski zaštitnik građana je zainteresovan da se granice slobode medija u društvu šire i da se novinarima, uvek kada su izloženi pritiscima, pruži efikasna zaštita", stoji u saopštenju. Podseća se da je odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 1993. godine, 3. maj proglašen Svetskim danom slobode medija. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs