Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

02. 05. 2015

Šabić: Uloga medija nezamenljiva i nužna

2.5.2015. (Tanjug) - Poverenik Rodoljub Šabić poručio je danas, uoči Svetskog dana slobode medija, da je uloga medija i novinara nužna i nezamenljiva u svakom stvarno demokratskom društvu i da je obaveza države da konstantno obezbeđuje i unapređuje uslove za ostvarivanje te uloge.

BEOGRAD - Poverenik Rodoljub Šabić poručio je danas, uoči Svetskog dana slobode medija, da je uloga medija i novinara nužna i nezamenljiva u svakom stvarno demokratskom društvu i da je obaveza države da konstantno obezbeđuje i unapređuje uslove za ostvarivanje te uloge.

Povodom 3. maja, Svetskog danas slobode medija, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je pisma predsednicima Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine i svim novinarima u zemlji čestitao taj dan.

Uz želje za uspeh u radu, Šabić je istakao spremnost i obavezu da medijima i novinarima pomogne u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije, navodeći da je veoma važno da napredak koji je država ostvarila u normativnoj sferi usvajanjem paketa medijskih zakona, bude što pre valorizovan u stvarnom životu.

Šabić smatra da je neophodno da država i društvo što pre pronađu odgovore na otvorena pitanja među kojima se, tvrdi, izdvajaju netransparentnost medijskog vlasništva i netransparentnost finansiranja i ostvarivanje uticaja na medije korišćenjem budžetskih sredstava, poreskim olakšicama...

Prema njegovim rečima, neophodno je baviti se i pitanjima kao što su "nedefinisan status javnog servisa", "autocenzura i fenomeni rata u elektronskoj sferi, odnosno česti i kontinuirani napadi na pojedine veb sajtove, uspostavljanje struktura takozvanih botova"... Jedno od važnih pitanja je, dodao je Šabić u saopštenju, i sve šira tabloidizacija medija propraćena sve češćim pojavljivanjem, drugim medijima nedostupnih "poverljivih informacija" u pojedinim medijima.

Uloga vlasti u iznalaženju odgovora na ta pitanja je velika, smatra poverenik, dodajući da doprinos treba da daju i novinari i mediji. "Oni, pre svega kroz delovanje svojih profesionalnih asocijacija moraju da smanje veliki raskorak između vrednih etičkih, profesionalnih standarda koje su upisali u svoj kodeks i praktičnog ponašanja nekih medijskih "poslenika" koji s tim standardima nemaju gotovo nikakvu vezu", naveo je on.

Šabić ističe i da je nesporna obaveza države obezbeđenje lične bezbednosti novinara, što uključuje kažnjavanje onih koji tu bezbednost ugroze. U tom kontekstu, on smatra da je dobro što je posle mnogo godina pokrenut sudski postupak povodom ubistva Slavka Ćuruvije, ali i da nije dobro što se to još ne dešava povodom smrti Dade Vujasinović i Milana Pantića. Od izuzetnog je značaja, zaključio je Šabić, da i ti slučajevi budu rasvetljeni i razrešeni jer je samo to garancija da se ništa slično nikad ne sme i neće ponoviti.  

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs