Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

03. 05. 2015

Svetski dan slobode medija

3.5.2015. (Tanjug) - Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je, povodom Svetskog danas slobode medija koji se obeležava danas, bezrezervnu podršku slobodi medija, ističući da se snažno protivi svim oblicima pretnji, pritisaka i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskim kampanjama diskreditacije i ugrožavanja ljudskih prava...

BEOGRAD - Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je, povodom Svetskog danas slobode medija koji se obeležava danas, bezrezervnu podršku slobodi medija, ističući da se snažno protivi svim oblicima pretnji, pritisaka i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskim kampanjama diskreditacije i ugrožavanja ljudskih prava, koja su ključna za opstanak i razvoj demokratije.

Čestitajući medijskim poslenicima 3. maj, Svetski dan slobode medija, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je istakao da je "odlika svakog, pa i najrazvijenijeg demokratskog društva, da se uvek, iznova i bez prestanka bori za slobodu medija, ali i za visoke standarde.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je medijske poslenike da se danas uključe u međunarodnu akciju "Pet minuta gromoglasne tišine" i da se "zajedno suprotstave daljem unižavanju profesije i učine sve kako bi unapredili ugled novinarstva i vratili poverenje građana".

Povodom Svetskog dana slobode medija, NUNS je u proglasu pozvao sve novinare i elektronske medije da danas u 11:55 isključe ton i zamrače ekrane, i tako se pridruže akciji "Pet minuta gromoglasne tišine", kako bi "najširu javnost upozorili na sve lošiji položaj novinarske profesije u Srbiji".

I Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo je danas Proglas povodom Svetskog dana slobode medija i pozvalo medijske radnike da se uključe u akciju "Pet minuta gromoglasne tišine". I UNS u saopštenju poziva novinare i medijske radnike da danas od 11:55 do 12 sati prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju proglas ili ga objave na ekranima. U saopštenju se pozivaju i medijski radnici u onlajn i štampanim medijima da u njima objave proglas, u kojem se između ostalog navodi da je "sloboda medija u Srbiji ugrožena jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju". 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs