Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

03. 05. 2015

Godišnjica rušenja zgrade TV Novi Sad

3.5.2015. (RTV) - Na Svetski dan slobode medija 1999. u NATO bombardovanju SR Jugoslavije uništena je zgrada Televizije Novi Sad, sadašnji deo Medijskog javnog servisa Vojvodine.

Tek šesnaest godina kasnije, započet je proces izrade glavnog projekta nove zgrade RTV-a, a u međuvremenu naša kuća i dalje program proizvodi u podstanarskim prostorijama.

Zgrada Televizije Novi Sad na Mišeluku je tokom 78 dana vazdušne kampanje na SR Jugoslaviju pet puta bila meta projektila. Iako ni u jednom od tih napada nije bilo ljudskih žrtava, učinjena je velika materijalna šteta, a zgrada televizije i veći deo opreme u potpunosti su uništeni.

Kamen temeljac za dom Televizije Novi Sad na Mišeluku postavljen je 22. juna 1973. godine, a poslednji deo kompleksa od preko 23 hiljade kvadrata useljen je 1996. godine. Samo tri godine kasnije emitovan je poslednji program iz ove zgrade - skraćena verzija Dnevnika na mađarskom jeziku.

Iako je u međuvremenu Televizija Novi Sad transformisana u Javnu medijsku ustanovu, Radio-televizija Vojvodine, program i dalje emituje iz podstanarskih prostorija. Nakon prošlogodišnjeg konkursa na kom je izabrano idejno arhitektonsko rešenje, o novoj zgradi danas se govori s više optimizma.

"U ovoj godini smo započeli procese obezbeđivanja projekta rušenja objekta koji se nalazi na Mišeluku i glavnog projekta. Oba ta projekta će biti gotova do kraja jeseni. Da li ćemo ove godine započeti procese rušenja tih objekata i kada ćemo zaista početi da gradimo, zavisi pre svega od novca", kaže Blažo Popović, savetnik generalnog direktora RUV.

Do ovog momenta, kažu, RTV je stigao sam, ali dalje neće moći bez pomoći i Pokrajine i Republike, ali i Evropske unije, a o toj pomoći se, kažu, i dalje govori vrlo stidljivo.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs