Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

06. 05. 2015

"Uvesti komisiju protiv šunda"

6.5.2015. (B92) - Beograd -- Rijaliti programi, oni u kojima se podstiču najniže strasti, morali bi biti emitovani u vreme kada deca to ne mogu da gledaju, smatraju u udruženju "Roditelj".

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Branka Pujić veruje da je neophodno postojanje komisije protiv šunda, jer društvo ne sme da dozvoli da se sistem vrednosti potpuno uruši.

Umesto da budu deo zabavnog programa, takozvane zvezde rijalitija završavaju na stranicama crne hronike. Priče o tome da je jednu od učesnica rijalitija pretukao drugi učesnik te iste emisije pune nedeljama novinske stupce. Istraga o tom slučaju još traje. Druga učesnica odvedena je na saslušanje navodno u vezi sa istragom, koja se vodi zbog sumnji na organizovanu prostituciju.

"Opasno je da ne postoje granice, ne postoje granice lepog ponašanja, ne postoje granice šta se može, a šta se ne može, šta je dozvoljeno, a šta nije. I mislim da tako nešto, ako se emituje na televiziji, da će to dete da usvoji da je to skroz dopustivo, dozvoljeno i da je to jedna normalna stvar. A nije normalna ni takav način komunikacije, ni takav način ponašanja, ni sve to što se vidi tamo, od nasilja jednih prema drugima, što verbalnog što fizičkog, do da ne pričamo o drugim eksplicitnim scenama koje se dešavaju u tom rijalitiju", navodi Gordana Plemić iz udruženja "Roditelj".

U udruženju "Roditelj" kažu i da najosetljivija, adolescentska publika u nekom periodu dana ostaje sama kod kuće i da im takve programe ne bi trebalo nuditi.

"Nekoliko puta su organizacije civilnog društva reagovale na sardržaje koji su prikazivani u sličnim emisijama i mogu da kažem da se ništa do sada nije postiglo, osim nekog kratkoročnog ukidanja. Ali svakako apelujemo da se pomere bar po satima iza ponoći ili u neko doba kada to deci ne može da bude dostupno", navodi Dragana Soćanin.

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti i glumica Branka Pujić podseća da je nekada postojala komisija za šund.

"Nekada mi se čini da je sve drugo važnije od kulture i da se prebacuje, kao da neko zvečkicom pokazuje - vidi, vidi, nemoj da gledaš tamo gde treba, nego gledaj u gluposti. To društvo ne sme da dozvoli. Ja bih oformila komisiju, na čelu sa Milenom Dravić, protiv šunda, kiča i svih ostalih gluposti", kaže Pujićeva.

Rijaliti Parovi, koji se emituje na nacionalnoj frekvenciji, bio je ukinut na 24 sata, i to zbog emitovanja sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs