Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

07. 05. 2015

OPASNA SITUACIJA U MEDIJIMA

7.5.2015. (FoNet, Danas) - Beograd - Situacija u medijima u Srbiji je opasno loša, a sistemski problemi su netransparentnost vlasništva i finansiranja medijskih kuća i njihova privatizacija, kao i cenzura, autocenzura i tabloidizacija, ocenili su juče članovi Saveta za borbu protiv korupcije.


Na skupu o implementaciji preporuka iz novog Izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o vlasničkoj strukturi i kontroli medija rečeno je da se situacija nije mnogo promenila u odnosu na Izveštaj iz 2011. godine i da aktuelna vlast ignoriše taj dokument, kao što je i bivša vlast ignorisala prethodni izveštaj. Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević je izjavio da u Srbiji vlast i ekonomska elita kontrolišu medije, umesto da mediji kontrolišu vlast. Navodeći podatke iz Registra medija, za koje je ocenio da nisu pouzdani, Milićević je rekao da je u junu prošle godine u Srbiji bilo registrovano 1.319 glasila. Prilikom izrade novog izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije, analiziran je uzorak od 50 medija, od kojih je samo kod 23 vlasnička struktura bila transparentna, izjavio je Milićević.

Govoreći o Radioteleviziji Srbije (RTS), Milićević je ukazao da održivost RTS zavisi od priliva sredstava iz državnog budžeta, „što znači da autonomija javnog servisa zavisi od političkih ciljeva i obećanja, a ne od kvaliteta rada i obaveza prema javnosti". Milićević je ocenio da se proces privatizacije državnih medija godinama blokira i obesmišljava i dodao da su političke promene u Srbiji dovele i do drastičnih promena na tržištu oglašavanja. Politički uticaj na medije se ostvaruje direktnim finansiranjem iz budžeta Srbije, Vojvodine i lokalnih samouprava, iz kojih se godišnje korisnicima raspoređuje oko 25 miliona evra, rekao je Milićević. On je naveo da se mediji politički kontrolišu i odlaganjem naplate poreskog duga.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs