Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

06. 05. 2015

Izveštaj i preporuke Saveta ignoriše i ova vlast

6.5.2015. (Tanjug) - Situacija u medijima u Srbiji je opasno loša, poručila je danas članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović, predstavljaući preporuke iz Izveštaja tog tela o vlasničkoj strukturi medija i kontroli, uz konstataciju da taj izveštaj i sadašnja vlast ignoriše.

Ona je, naime, na konfearenciji za novinare, rekla da je to činila i prethodna vlast kad je nekadašnja predsednica tog Saveta Verica Barać predstavljala izveštaj.

"Savet je dao 24 preporuke Vladi Srbije, namerno 24, da podseti da 24 predmeta (privatizacija) još nisu završena...Gotovo sve preporuke iz izveštaja 2011. se ponavljaju i u ovom izveštaju četiri godine kasnije. Problem je što i sadašnja vlast ignoriše ovaj izveštaj i misle da su usvajanjem seta medijskih zakona prošle godine otklonjene sve prepreke i problemi", ocenila je Milenović.

U prve tri preporuke, kako je navela, govori se o uspostavljanju transparentnog i sveobuhvatnog registra vlasničke strukture.

"Odgovor nadležnih iz resornog ministarstva je da je to završeno, ali mi smo na početku početka", poručila je uz napomenu da je ministarstvo kulture i informisanja odgovorno za taj posao, te da treba da uloži trud da se okonča preregistracija medija.

"Preporuka je i da ministarstvo nadležno za poslove informisanja bez favorizacije postupa prema svim medijima koji krše profesionalne i etičke standarde", podvukla je Milenović. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs