Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

16. 05. 2015

NEGATIVNO NAJVIŠE O VERBIĆU I NIKOLIĆU

16.5.2015. (Danas; autor: B. Cvejić) - Analiza naslovnih strana dnevnih novina u Srbiji

Istraživanje

Beograd /// Premijer Srbije Aleksandar Vučić u prva tri meseca ove godine bio je najzastupljeniji akter na naslovnim stranicama dnevnih novina u Srbiji, o kome mediji izveštavaju pretežno neutralno ili pozitivno, pokazuje istraživanje "Kvartalni Medijametar", koje je sproveo Medijski arhiv Ebart u organizaciji Instituta za javnu politiku. Analiza naslovnica sedam domaćih dnevnika od januara do marta pokazuje da se premijer kao protagonista tekstova pojavljuje 446 puta, što je dvostruko više od sledećeg aktera - predsednika Srbije Tomislava Nikolića, čije se ime beleži 188 puta na naslovnim stranama.

List Danas je u analiziranom periodu imao najveći broj kritičkih tekstova o premijeru Vučiću na naslovnim stranama u odnosu na druge domaće dnevne novine, a osim našeg lista, jedino su još kritičke tekstove o premijeru imali Blic i Alo. U više od 91 odsto tekstova u Danasu Vučić je pominjan u neutralnom kontekstu, oko dva odsto u pozitivnom, a u 6,3 odsto u negativnom. Najveći broj pozitivnih pominjanja premijera u odnosu na ukupan broj tekstova imali su Informer i Kurir.

Posle Vučića i Nikolića, prema prvom Kvartalnom Medijametru, najzastupljeniji na naslovnim stranama bili su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, te ministar odbrane Bratislav Gašić, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, pa ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Najviše kritičkih naslovnica zabeleženo je u slučaju ministra prosvete Srđana Verbića, koji je u svakom četvrtu tekstu u kojem se pominjao bio negativno konotiran, a iza njega sledi predsednik Nikolić koji se u istom vrednosnom kontekstu pominje svaki peti put.

Ministar pravde Nikola Selaković beleži 17 odsto negativnih konotacija, Zorana Mihajlović 16 odsto, ministri rada i odbrane Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić pa oko 15 odsto. S druge strane, posmatrajući u odnosu na ukupan broj pojavljivanja na naslovnim stranama, najviše pozitivnih konotacija imaju ministri Aleksandar Antić i Zlatibor Lončar po više od šest odsto, potom predsednica parlamenta Maja Gojković, Vučić i Stefanović sa ispod šest odsto, te Vulin i gradonačelnik Beograda Siniša Mali sa manje od pet odsto.

Predstavnici opozicije, međutim, za prva tri meseca nijednom nisu na naslovnim stranama pomenuti u pozitivnom smislu, a najviše procentualno učešće negativnom konotiranih tekstova beleži se u slučaju lidera LDP Čedomira Jovanovića (25 odsto), pa predsednika DS Bojana Pajtića (više od 18 odsto) i radikala Vojislava Šešelja (više od 17 odsto).

Najčešće pominjani akter među političkim ličnostima koje nisu ni članovi vlade Srbije ni opozicije je Ljubiša Diković, što je, kako se navodi, direktna posledica medijskog izveštavanja u vezi sa padom helikoptera. U ovoj "kategoriji" najčešće pominjana u negativnom kontekstu je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

O Danasu

List Danas, kako se navodi u Kvartalnom Medijametru, najviše tekstova na naslovnim stranama imao je iz oblasti politike - 128 od ukupno 456 u prva tri meseca. Povod za priče koje su se našle na naslovnim stranama, kako se ističe u analizi, Danas osmišljava u redakciji u 39,05 odsto slučajeva.

Kolinda prva na negativnoj listi

Dnevni listovi u Srbiji pominjali su inostrane političare i diplomate - Vladimira Putina, Angelu Merkel, Aleksisa Ciprasa, Ivu Josipovića, Majkla Kirbija i Baraka Obamu uglavnom u neutralnom kontekstu, dok najviše "negativnih naslova" beleži predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović - 16 odsto i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport - skoro deset odsto.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs