Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

15. 05. 2015

NUNS: NIKOLIĆ UGROŽAVA BEZBEDNOST NOVINARKE

15.5.2015. (Danas; autor: B.C.) - Novinarska udruženja o nesvakidašnjem saopštenju kabineta predsednika Srbije

Beograd - Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je juče osudilo način na koji su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegov kabinet reagovali na pokušaj lista Alo da dođe do podataka o materijalnom stanju pojedinih članova Nikolićeve porodice. Kako je saopšteno iz NUNS, reč je o ničim izazvanom ispadu sa primesama šovinizma, što je nespojivo sa Ustavom, zakonima, elementarnim normama pristojnosti, kao i sa predsedničkom funkcijom.

„Osim toga, napadom na redakciju lista Alo i na novinarku čije se mesto rođenja i poreklo dovode u vezu sa terorizmom neposredno se ugrožava bezbednost novinarke. Tako jedan važan državni organ, koji bi trebalo da štiti prava svih građana, narušava ne samo pravo medija i novinara na slobodno izveštavanje, nego i ugrožava prava i bezbednost građana", navodi se u saopštenju.

NUNS poziva predsednika Srbije i njegov kabinet da se izvine redakciji lista Alo i novinarki tog lista koju su izložili javnom linču i da učine sve kako bi njena bezbednost bila osigurana. Javnost, takođe, dodaje se, zaslužuje odgovor na pitanje kako je moguće da u demokratskoj Srbiji najviši državni organ građanima prigovara na njihovom geografskom i etničkom poreklu.

U saopštenju iz kabineta predsednika poslatom medijima u utorak je istaknuto da su se dve osobe, novinari listova nemačko-švajcarske kompanije, dva sata nakon sastanka predsednika Srbije sa načelnikom generalštaba, našla na adresi člana porodice Nikolić. Da su tamo došli bez ikakvog dogovora, raspitivali se o aktivnostima i tražili potvrdu da član porodice Nikolić živi na toj adresi.

„Deluje krajnje čudno da se, tobože kroz pisanje novinarskog teksta, otkriva adresa zaštićene ličnosti, pritom člana porodice predsednika Republike", stoji u saopštenju, kao i da „Kabinet izražava sumnju u nameru pomenute nemačko-švajcarske kompanije, njihova dva lista, urednika i novinara Aleksandra Dimitrijevića i Damire Ramadani rodom iz Prizrena".

Udruženje novinara Srbije je ovim povodom pitalo kabinet predsednika Srbije zašto su u saopštenju naveli mesto iz kog je novinar i na šta konkretno sumnjaju kada ističu sumnju u namere izdavača, urednika i novinara nemačko-švajcarske kompanije.

Koordinatora za saradnju sa medijima u kabinetu predsednika Vuk Fatić istakao je u odgovoru UNS-u da su Blic i Alo „svesno hteli da otkriju adresu i/ili detalje objekta u kojem žive štićene ličnosti, a zasmetalo im je to što smo naveli podatak da je novinarka tabloida Alo „rođena u Prizrenu".

„Hoćete li mi, molim Vas, objasniti šta ima loše u tome što je neko rođen u Prizrenu? Naravno, loše je to što u tom carskom gradu u kome živi oko 60.000 stanovnika, ne živi više nijedna osoba srpske, romske ili goranske nacionalnosti. Naprotiv, smatramo da je to što je neko rođen u Prizrenu podatak za ponos. Nismo imali nikakav određeni razlog zašto smo naveli taj podatak u saopštenju, osim da bismo bliže objasnili o kojoj osobi je reč, pošto navedena nije u radnom odnosu kao novinar, već radi honorarno", napomenuo je Fatić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs