Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

15. 05. 2015

REŠAVANJE PROBLEMA INFORMISANJA NA BOSANSKOM JEZIKU

15.5.2015. (Danas; autor: S.N.) - BNV ponovo traži obustavljanje privatizacije Regionalne TV

Novi Pazar, Beograd - Bošnjačko nacionalno veće (BNV) ne odustaje od svog zahteva da se iz privatizacije izuzme Regionalna RTV Novi Pazar. Ovo pitanje ponovo je stavljeno na dnevni red u Ministarstvu kulture i informisanja, gde je ministar Ivan Tasovac razgovarao sa predstavnicima BNV o informisanju na jezicima manjina.

U saopštenju informativne službe BNV navodi se da su potpredsednik i sekretar Veća, Muhedin Fijuljanin i Ahmedin Škrijelj, istakli problem u ostvarivanju prava na informisanje na bosanskom jeziku i samouprave u ovoj oblasti i da je „potrebno sistemsko rešenje ovog pitanja i obezbeđivanje ostvarenja informisanja na jezicima manjina kao javni interes". U skladu sa ovim ocenama, dvojica funkcionera BNV su zatražili da se obustavi privatizacija Regionalne RTV i da se osnivačka prava prenesu na Veće, jer ne prenošenjem tih osnivačkih prava „na BNV jedino Bošnjaci ostaju bez tog prava, što je diskriminacija".

Nacionalni savet Bošnjaka je ovu najstariju medijsku kuću u ovom delu Srbije, proglasio za ustanovu od posebnog značaja za Bošnjake u Srbiji i na osnovu toga od nadležnog ministarstva zatražilo da je izuzme iz privatizacije. Ministarstvo kulture i informisanja ranije je saopštilo da taj zahtev ne sprečava i ne odlaže privatizaciju do 1.jula ove godine kako je definisano Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Pre petnaestak dana odbornici Skupštine grada Novog Pazara doneli su odluku da Regionalna RTV bude privatizovana metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem. Prema ovoj odluci, vrednost kapitala ove medijske kuće na kraju 2013.godine bio je viši od 51,49 miliona dinara.

Dva zainteresovana

Odavno je poznato da su pisma zainteresovanosti poslali radiodifuzno preduzeće „Vizija". čiji vlasnik je aktuelni direktor RTV Novi Pazar Denis Mavrić i vlasnik bivše TV „San" Ruždija Šabotić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs