Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

18. 05. 2015

Osnivač kao maćeha

18.5.2015. (Večernje novosti; autor: N. Marković) - Medijski radnici JP "Niška televizija" mirno su protestovali pred ulazom u skupštinsku salu i svom osnivaču - gradu na Nišavi, odnosno njegovim čelnicima - pred početak sednice predali otvoreno pismo u kojem ukazuju na problem najavljene privatizacije, neisplaćenih zarada, ali i na neophodnost socijalnog programa, koji su pojedini mediji u Srbiji dobili, a njima nije ni ponuđen.

Iako je sudbina većine medija koji su bili u vlasništvu države i lokalnih samouprava već poznata, radnici NTV još ne znaju ni da li će neko licitirati za kupovinu njihove firme, a više od 80 stalno zaposlenih i desetak honorarnih saradnika - po informacijama iz Sindikata - najverovatnije će ostati i bez dve plate koje im Grad duguje, i bez socijalnog programa.

Pri tome, neće biti moguće ni da se jave na konkurs za projektno finansiranje medija, koji je praktično već završen. - Na miran način skrećemo pažnju na zaostale plate i odsustvo socijalnog programa sličnog onome koji su dobili beogradski Studio B i televizije iz Kragujevca - kaže Saša Radović, predsednik Sindikata zaposlenih u NTV, nadajući se da će grad obezbediti i redovnu isplatu do 30. juna.

Inače, pravila za projektno finansiranje - predviđeno zakonom - u startu onemogućavaju opstanak NTV, ako se kupac ne pojavi na vreme. Trenutno, samo oni i TV Belami u Nišu ispunjavaju uslove za dodelu sredstava, ali je NTV u startu diskvalifikovana jer se još finansira iz gradskog budžeta. Zaposleni, zato, predlažu da se tih pedesetak miliona dinara podeli na dva konkursa, kako bi posle 1. jula - Niška televizija mogla da konkuriše i, eventualno, opstane na medijskom nebu...

Gradonačelnik

- Ispunio sam sve obaveze prema NTV, a zaostale zarade ne datiraju iz mog perioda i tu teško da mogu da pomognem, baš kao što ni socijalni program ne zavisi od Grada, već od države... Nama je cilj da NTV ostane, pa ćemo se, u okviru prjektnog finansiranja, potruditi da ostavimo neka sredstva - kaže gradonačelnik, prof. dr Zoran Perišić.

- Lično sam učestvovao u formiranju te televizije i želim da pomognem, ali je potrebno da predlozi stignu od Gradskog veća. Ako postoji politička volja, Skupština će raspravljati i glasati o načinu da se NTV pomogne - navodi prvi čovek niškog parlamenta, Mile Ilić.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs