Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

22. 05. 2015

Do 15. juna Srbija će biti digitalizovana

22.5.2015. (Tanjug) - Državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekominikacija Tatjana Matić izjavila je da će proces digitalizacije besplatnog televizijskog signala biti kompletno završen do 15 juna, kada će se ugasiti svi analogni predajnici.

BEOGRAD - Državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekominikacija Tatjana Matić izjavila je da će proces digitalizacije besplatnog televizijskog signala biti kompletno završen do 15 juna, kada će se ugasiti svi analogni predajnici.

"Čitav ovaj proces od početka je bio pomalo mistifikovan. Ljudi su primali signal preko analogne, sobne ili krovne antene i u velikom delu zemlje su imali probleme sa signalom i smetnje.To je mnoge naše korisnike nateralo da pređu na kablovku ili satelit", navodi Matić u intervjuu za "Kurir".

Ona je navela da je za digitalni signal samo potrebno nabaviti STB uređaj i dobiće se minimum 10 televizijskih kanala - pre svega nacionalnih i lokalnih, uz bolji kvalitet zvuka i slike.

Na opasku da su građani skeptični da li će digitalni signal ostati besplatan, Matić tvrdi da će uvek biti besplatan i da se ne može naplaćivati građanima.

"Mnogi digitalizaciju mešaju sa pretplatom za Javni servis, ali mi nemamo veze s tim. Isporučili smo 160.000 vaučera za socijalno ugrožene katerorije za kupovinu STB uređaja. Država je u obavezi da omogući uvođenje novog signala, kao što je nekada bila u obavezi da omogući uvođenje televizije", navodi Matić.

Ona je priznala da je proces bio veoma dug i težak i da su se susretali sa mnogim izazovima, ali sada je proces u finalnoj fazi i 15. juna cela država će preći na digitalni signal.

"Analogni signal u zoni Avalskog tornja koji prima 2,5 miliona ljudi, biće ugašen 25. maja. Ponuda STB uređaja za prijem besplatnog digitalnog uređaja je raznovrsna i cene se kreću oko 3.000 dinara i naviše u zavisnosti od dodatnih opcija", navodi Matić i preporučuje uređaj koji nosi žig garancije "Digital TV".

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs