Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

20. 05. 2015

Šta i kako štampa srpska štampa?

20.5.2015. (B92) - U Srbiji postoji sloboda izražavanja različitog mišljenja u štampanim medijima, smatraju istraživači Kvartalnog medijametra.

Oni, međutim, upozoravaju da tu slobodu prati i reletivizacija svih tema koje se pokreću u javnosti. Šta i kako štampa srpska štampa? Jedno je od glavnih pitanja projekta Kvartalni medijametar, koji je pokrenuo Institut za javnu politiku.

Cilj im je da tako izrade ličnu kartu medija u Srbiji i pomognu u profesionalizaciji medijske scene.

"Očigledno je da tiraži štampanih medija padaju, da oni pokušavaju aferama skandalima, isticanjem bizarnih događaja i ličnosti utiču na tiraže, ali je očigedno i da takva poslovna politika ne odgovara nečemu što je opšti javni interes, a njega formulilšu sami građani u isticanju njihovih prioriteta", kaže Nikola Samardžić sa Instituta za javnu politiku.

Analiza dnevnih novina i nedeljnika u Srbiji u prva tri meseca 2015. pokazala je da je politika i dalje dominantna tema, kao i da su mediji kritični prema vlasti, objašnjava jedan od istraživača Dejan Vuk Stanković.

"Postoji sloboda u našem javnom prostoru kada govorimo o štampanim medijima. Međutim, ako posmatrate šta su zaključci tih različtih interpretacija, posebno u nedeljnicima videćete da je sloboda medija sa jako aromom relativizma, jako je teško uspostaviti bilo kakvo saglasje oko razumevanja bilo kog događaja, oko procene političkih aktera, procesa" navodi Stanković.

Stanković navodi da medijskim prostorom dominira duh sučeljavanja različitih političkih tradicija, koje ne vodi u argumentovanu raspravu, već u polemiku sa često vrlo isključivim stavovima sa obe strane.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs