Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

15. 05. 2015

Šta štampa zaista štampa?

15.5.2015. (B92) - Nedostatak statističkih podataka i činjenica o štampi doveli su do improvizovanja ocena i procena stanja medija, medijskih sloboda i uređivačke politike.

Institut za javnu politiku, u saradnji s Ebartom, pokrenuo je projekat "Kvartalni medijametar", a danas je izašao i prvi broj ovog časopisa koji analizira štampane medije.

U najviše tekstova na naslovnim stranama pominje se Aleksandar Vučić i to u dvostruko više tekstova nego prvi sledeći akter Ivica Dačić. Najviše negativnih tekstova na naslovnim stranama bilo je o Tomislavu Nikoliću.

"Radilo se o nedeljnicima, o tekstovima koji su inicirani naslovnim stranama u nedeljnicima. Ti tekstovi su naravno imali formu kolumne, komentara ili pak formu intervjua. Što se tiče samih nedeljnika, tu treba izreći jednu stvar koja možda deluje jako čudno, a to je da, uzimajući u obzir sve ove naslovne strane, kao povode, tekstove i intervjue, vi niste videli nijedan tekst koji bi bio strogo govoreći afirmativan po sadašnju vlast", navodi analitičar Dejan Vuk Stanković.

Prvi broj "Medijametra" obuhvata period od januara do marta ove godine, a obrađeni su tekstovi s naslovnih strana dnevnih novina kao što su Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir i Alo.

"Pitamo se da li su štampani mediji posvećeni tim prioritetima i da li mediji u prioritetima izveštavaju i analiziraju i podstiču državne instiucije, civilno društvo i građanstvo, a takođe i koji su vrednosni reperi naše javne politike i našeg medijskog izveštavanja", navodi Nikola Samardžić iz Instituta za javnu politiku.

U štampanim medijima, najzastupljeniji žanr je izveštaj. Najviše izveštaja ima u Večernjim novostima, a najmanje u listu Alo.

"Takođe bilo nam je zanimljivo da vidimo koliko je zastupljen članak kao jedna forma koja predstavlja istraživačko novinarstvo, članak je bio najzastupljeniji u Politici, negde oko 20 odsto, značajno manje u Večernjim novostima, a u ostalim novinama je zastupljenost članka znatno manja", ističe medijska analitičarka Danica Laban.

Od opozicionih lidera, najbolje je predstavljen Boris Tadić, a najlošije Čedomir Jovanović. Od inostranih aktera najviše afirmativnih tekstova ima o Aleksisu Ciprasu i Vladimiru Putinu, a najviše negativnih o Kolindi Grabar Kitarović.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs