Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

22. 05. 2015

Ko plaća medije za kampanju

22.5.2015. (Dnevnik; autor: A.S.) - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da pred pokrajinske izbore u Vojvodini neki dele ogromne pare, 700 miliona dinara, pokrajinskim medijima da bi mogli voditi kampanju protiv Vlade.

To je za mene velika sramota i mi to kao Vlada Srbije nećemo nikad da radimo rekao je Vučić.

On je dodao da bi bilo veoma loše da se potvrde njegove reči da Pokrajina u predizborno vreme daje 700 miliona dinara „baš onima od kojih očekuje najveću podršku za očuvanje kriminalne i katastrofalne šesnaestogodišnje vlasti".

Ubrzo je na tu izjavu saopštenjem reagovala Pokrajinska vlada, navodeći da Vojvodina izdvaja novac za medije za informisanje o radu Pokrajinske vlade i pokrajinskih organa, što je njena zakonska obaveza.

„Osim toga, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje izdvojiće, u tekućoj godini, 440.725.300 dinara za sledeće namene: 294.225.300 dinara za subvenciju medijima kojima su osnivači saveti nacionalnih manjina, što je zakonska obaveza po Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Izdvojiće se 72.000.000 dinara za potrebe RTV Vojvodine, čime se pomaže pokrajinskom medijskom servisu da prevaziđe teškoće izazvane ukidanjem radiotelevizijske pretplate", saopštenoje iz Pokrajinske vlade.

Dalje se navodi da se ostatak novca izdvaja za projektno finansiranje medija koji informišu u AP Vojvodini na nacionalnom, pokrajinskom, regionalnom i lokalnom nivou, što je, kako tvrde, zakonska obaveza po Zakonu o javnom informisanju i medijima.

„Nakon svega navedenog, želeli bismo da znamo koju od navedenih kategorija medija premijer Vlade Republike Srbije smatra za onu koja daje najveću podršku 'za očuvanje kriminalne i katastrofalne šesnaestogodišnje pokrajinske vlasti'", zaključuje se u saopštenju. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs