Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

27. 05. 2015

STANJE U MEDIJIMA ZABRINJAVAJUĆE

27.5.2015. (Dnevnik) - POSLANIK EVROPSKOG PARLAMENTA TANjA FAJON

Poslanik Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je na tribini o medijima u Srbiji da je stanje u toj oblasti veoma zabrinjavajuće i da bi vlasti morale više da rade da se to popravi.

- Novinari se suočavaju s pretnjama, nasiljem i političkim i ekonomskim pritiscima - rekla je Fajon na tribini "Nevidljiva ruka autocenzure" koja je održana u sedištu EP u Briselu i dodala da su pravi vlasnici mnogih medija nepoznati, kao i način na koji se oni finansiraju.

Predstavnici medija i nevladinih organizacija iz Srbije požalili su se na preosetljivost vlasti na svaku vrstu kritike, kao i na poplavu "botova" u komentarima i na društvenim mrežama, čime se obeshrabruje otvorena diskusija o političkim pitanjima.

Maja Vasić-Nikolić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije je ukazala da je paket medijskih zakona, koji je Skupština u načelu usvojila prošle godine, u skladu s evropskim standardima, ali da se oni sporo i nedosledno primenjuju dok se u praksi gotovo ništa ne menja.

U sličnom tonu je govorio i Goran Miletić iz organizacije "Branioci ljudskih prava", koji je konstatovao da se situacija u medijima razvija po principu "jedan korak napred - dva nazad", dok se Svetlana Vučinić Mesarović u ime portala "Peščanik" požalila da još nisu otkriveni hakeri koji uporno napadaju taj sajt.

Fajon je izrazila žaljenje što su srpski ministar kulture Ivan Tasovac i visoki predstavnici Evropske komisije u poslednji čas otkazali učešće na tribini, zbog čega je diskusija izgubila važnu dimenziju.

- Imam utisak da mi, kojima je stalo do ljudskih prava u regionu, vodimo usamljenu bitku i previše razgovaramo sami sa sobom - rekla je slovenačka poslanica, koja je i sama niz godina bila novinarka.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs