Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

17. 06. 2015

Asocijacija medija: SAOPŠTENJE POVODOM ZLOUPOTREBE I POVREDE AUTORSKIH PRAVA

Beograd, 17. 06. 2015. (Asocijacija medija) - Asocijacija medija se pridružuje osudi i protestu koji je novinska agencija FoNet izrazila povodom neovlašćenog korišćenja, redaktorskih izmena i zloupotrebe agencijskog teksta "Bez posla 90 odsto Roma" na portalu "Srbija danas" (www.srbijadanas.net).

Asocijacija medija, jedan od osnivača Saveta za štampu, ovaj čin smatra vrlo očiglednim kršenjem Kodeksa novinarstva. Prekršaj je tim veći što su u verziji na portalu "Srbija danas", u celom tekstu, počev od naslova, neovlašćenim redaktorskim izmenama uredništva portala, Romi preimenovani u "Cigane".

Kako se navodi i u saopštenju FoNet-a, ovim činom se vređaju i romska nacionalna zajednica i javnost u celini, a FoNetu nanosi nemerljiva materijalna i moralna šteta

Nažalost, ovaj slučaj povrede autorskih prava, naročito u obliku neovlaštenog preuzimanja sadržaja, je sve češća pojava, o čemu svedoči i poslednji izveštaj o radu Saveta za štampu u kome se konstatuje da se sve veći broj žalbi, koje Komisija za žalbe razmatra, odnosi upravo na povredu autorskih prava.

U saradnji sa Evropskom asocijacijom novinskih izadavača, koja je na polju regulisanja zaštite autorskih prava imala velike rezultate, Asocijacija medija će po hitnom postupku početi rad na pripremi predloga strategije za sistemsko rešavanje ovih problema, putem predloga za izmenu Zakona o autorskim pravima i zaštiti intelektualne svojine, o čemu će javnost biti obaveštena. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs