Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

14. 05. 2007

DOBIJANJE DOZVOLA UZ PRORICANJE SUDBINE

Savet RRA izdao je Preporuku u vezi sa prorokovanjem u direktnom programu, to još nema snagu Obevezujućeg uputstva

Kad pritisneš čarobno dugme iz kutije iskoči GLAS: "Svadba za 19 meseci. Snaja Perazić Marina". "Udaja za 2 godine i 5 meseci. Izašla karta, Stublić Jura". "Dobija kuću za 19 meseci... Da, da... Ovde izašlo u zmajevom gnezdu... Vi ste iz Zmajeva?". "Vama ovde izašla udaja za Darka Pančeva. Svadba u Skoplju. Hotel `Asta la vista`". "Nalazite ispod stepenica za 4 dana 7200 evra. Samo budite uporni. Sve najbolje. Nemoj da radite".

Ovo su samo neke od prognoza koje se mogu čuti sa mnogih TV stanica u Srbiji. Čuveni "tarotolog" Milan na svako od pitanja odgovara brzo i precizno. On je čak prorokovao formiranje nove vlade, našavši se kao šlag na torti na Televiziji Šumadija, u emisiji čiji je gost bio ministar i lider Nove Srbije Velimir Ilić, a koja je bila posvećena pitanju formiranja vlade. Ministar nije imao ništa protiv ideje da voditelj potraži savet proroka, možda i zato što na to pitanje jedino proroci i mogu da daju odgovor! Jedan drugi stručnjak u proricanju sudbine imao je i ovakve izjave:

"Imam psihološki neki pasulj u rukama koji može da dopre do vas, da vidi koliko imate moći, pokušam sve varijante da vas isčupam, a isčupacu vas, samo se vi javite, što pre".

Naravno, "javite se što pre", i dok čekate uključenje u program i počnete razgovor sa prognozerom sudbine, stotine dinara neverovatnom brzinom zbrajaju se na vašem telefonskom računu. Da istražuje i raspravlja o fenomenologiji pojave ostavićemo nekom drugom, nas je ovaj put interesovalo kako će ova vrsta "programa" uticati na RRA u dodeli frekvencija.

Koliko je teška preporuka?

Nenad Cekić, predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije, kaže da niko od onih koji imaju dozvole nije emitovao takve sadržaje. Oni koji su trenutno u proceduri na konkursu za dobijanje dozvola na lokalnom i regionalnom nivou treba da se upristoje, ako hoće da dobiju dozvolu za emitovanje, savetuje Cekić.

On nije mogao precizirati u kojoj se meri TV stanice pridržavaju preporuke koju je nedavno izdala RRA da ne emituju programe zasnovane na tumačenju sudbine i SMS porukama. Saznali smo da postoje pomaci, i da monitoring služba radi na izveštaju o tome, ali da je još rano za definitivnu procenu. RRA nije pokretala nikakve kaznene mere protiv onih koji su se oglušili o rečenu preporuku, a Cekić to komentariše činjenicom da je u pitanju ipak preporuka, a ne obaveza.

- Ako budemo izdali obavezujuće uputstvo - tada ćemo i kažnjavati. Ali, kažem, niko ko već ima dozvolu takve sadržaje nema u programu. Ostali neka razmišljaju šta ih čeka na konkursu - upozorava Cekić.

S obzirom na to da se Savet prilikom objavljivanja ove preporuke vodio činjenicom da ti sadržaji uopšte ne spadaju u domen radiodifuzije već u obmanjivanje i "zloupotrebu lakovernosti publike", kako kaže Zakon o radiodifuziji, interesantno je da je to i dalje ipak neobavezujuća stavka, i da i pored opšte-prepoznate zloupotrebe i kršenja nekoliko zakona (Krivičnog zakona, Zakona o javnom redu i miru, kao i Zakona o radiodifuziji), niko nije pokrenuo nikakav postupak protiv odgovornih - raznih agencija, pojedinaca ili TV stanice koje su sa njima sklopile ugovore.

"Šta fali da se čoveku kaže nešto lepo"

Direktor novosadske TV Duga, Dušan Morača, ne vidi ništa loše u pomenutim sadržajima na televiziji, i smatra da je bolje nuditi ljudima optimističke prognoze, nego obaveštavati o političkoj realnosti.

- Kazaću vam šta zagađuje program i ovaj narod: to su političke emisije. Kad Cobel kaže šta treba da se uradi - e to zagađuje narod, a ne ovakav program. Šta fali da se čoveku kaže nešto lepo, da će imati sreće u životu? Mi smo zabavna televizija. TV Duga postoji 10 godina i od prvog dana smo imali astrologe, numerologe,. Prvo su nas pljuvali, a onda su od nas to preuzeli. Šta znači preporuka kad imamo ugovore na godinu dana? Ne može se tek tako raskidati ugovor. Oni ljudi legalno rade svoj posao, prijavljeni su, dole piše cena, sve po zakonu. Sad se našao neki dušebrižnik da kao štiti narod - kaže on.

Morača ne misli da je ovaj tip programa ono što će biti odlučujući faktor kod dobijanja frekvencije.

- Gledamo zapadne televizije - nikom to ne smeta. Ja sam sad bio u Italiji i tamo po ceo dan idu takvi programi. Nije to odlučujući faktor - ocenio je Morača. Glavni i odgovorni urednik TV Most Dragan Đukanović kaže da su oni već uneli neke izmene i da će preporuku RRA poštovati. Oni su za sada onemogućili direktna uključenja gledalaca u program, ali priče o numerologiji i astrologiji još uvek postoje.

- Postoje i privatni brojevi telefona na koje se ljudi, po sopstvenom izboru mogu javljati. Postoje ugovori koji su potpisani i koji se ne mogu kršiti, ali je u procesu raskid ugovora - kaže Đukanović.

Nenad Cekić ne može reći koliko će nepoštovanje preporuke RRA uticati na dobijanje frekvencije.

- Ne mogu da prejudiciram odluke Saveta. Mi smo tek započeli razgovore sa regionalnim radio i TV stanicama. Ipak, poštovanje naših uputstava i preporuka svakako će biti element odlučivanja. On je i obuhvaćen kriterijumom koji nosi naslov "Ponašanje stanice u prethodnom periodu" - rekao nam je Nenad Cekić.

U Rumuniji zabranjeno proricanje preko ekrana

O stanju u okruženju, kada je ovakva vrsta programa u pitnju, pričali smo sa Marijanom Odangiu iz Rumunije, predsednikom West Fondacije za regionalno i Euro regionalno novinarstvo. On kaže da je u skladu sa rumunskim zakonodavstvom kada su elektronski mediji u pitanju, zabranjeno radio ili TV promovisanje bilo kakvih aktivnosti koje imaju veze sa proricanjem sudbine i/ili gledanjem u tarot.

- Jedini prihvaćeni način da se emituju ovakvi programi je ograničen na "dnevne horoskope" koji mogu biti u sklopu informativnih emisija. Naravno, postoje TV stanice koje ne poštuju zakon (kao što je na primer OTV Bucharest), koje prelaze liniju s vremena na vreme. One pristaju na pozamašne finansijske kazne za to (nekada moraju platiti ogromne sume novca). Još jedan način zaobilaženja zakonskih regulativa je emitovanje takozvanog "naučnog pogleda" na tu temu (kao što to radi B1 TV Bucarest): izvesni "super specijalisti" u oblasti astronomije i astrologije gostuju u specijalnim programima gde objašnjavaju na vrlo sofisticiran način "kako nam zvezde govore o budućnosti". Ovo su jedina dva načina u programu koji se u Rumuniji emituje, koji su na neki način u vezi sa proricanjem sudbine - navodi Odangiu.

Karakteristika zapuštenih medijskih prostora

Iako je ovakva vrsta programa odraz haosa u radio-difuznom prostoru, Cekić je optimista:

- To su periodične pojave, karakteristične za neuređene ili zapuštene radio ili TV prostore. Mislim da je sada svima jasno zašto smo bili u pravu kada smo prošle godine zahtevali da dobijemo pravo da sopstvene odluke realizujemo sami. Zamislite da to treba da radi nekakva institucija agilna i voljna u sprovođenju Zakona koliko i naš RATEL. Proroka, pa i gorih stvari, se tada nikada ne bismo rešili - smatra Cekić.

Izvor: Link, 14.05.2007.

Autor: VALENTINA KOVAČ

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs