Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

23. 07. 2007

ĐORIĆ: ODLUKA VRHOVNOG SUDA VEĆ JE ISPROBANA U SLUČAJU TV PALMA, A TAKVIH "PALMI" IMA JOŠ

INTERVJU: Slobodan Đorić, član Saveta Republičke radiodifuzne agencije

"Danas", novinar Jelena Diković

BEOGRAD, 23.07.2007. - Republička radiodifuzna agencija je proizvod prvog Zakona o radiodifuziji koji je u stvari tranzicioni zakon namenjen sređivanju haotičnog stanja u etru i džungle na medijskom tržištu. Ovaj Zakon je i za sudstvo potpuno nova materija, što se primećuje i u odlukama Vrhovnog suda Srbije (VSS) po žalbi RTL i nekoliko beogradskih radio stanica. U obrazloženju presude ima nelogičnih i neizvodljivih zaključaka. Nije reč, dakle, o nepoštovanju institucije VSS, već o nerazumevanju statusa, načina rada i odlučivanja Saveta RRA, tačnije njegovih članova - kaže za Danas član Saveta RRA Slobodan Đorić.
 
  Na koji način Savet RRA donosi odluke o dodeli frekvencija?

- Odluke su zbir pojedinačnih odluka, koje se donose isključivo glasanjem, a svaki konsenzus je isključen. Savet nije "kolektivni organ" kako smatra VSS, niti liči na upravne odbore javnih preduzeća. Savet je skup individua čije poreklo potiče iz desetine različitih sredina, da bi u finalu Skupština Srbije od dvostruko više kandidata izabrala devetoricu pojedinačnim glasanjem za svakoga od njih. Otuda Zakon govori o nezavisnosti članova, a ne Saveta. Dakle, nezavisnost Saveta proizlazi iz nezavisnosti članova, a ne obratno.

  Prema Vašoj oceni, zbog čega je nastao medijski rat između RRA i VSS?

- Bili smo spremni da zaboravimo proceduralnu grešku VSS prema RRA u slučaju BK televizije, ali se u ovih nekoliko presuda po tužbi RTL i nekih beogradskih radio stanica iznose proceduralne zamerke, od kojih nijedna nije od uticaja na odlučivanje, niti je bilo kog kandidata mogla da dovede u neravnopravan položaj. Na primer, pravilnik RRA o dozvolama nije objavljen u Službenom glasniku, ali jeste na sajtu RRA koji je naše službeno glasilo i svi su ga pročitali.

  Smatrate li da postoji nerazumevanje između RRA i VSS?

- Sada reč o nepoverenju. Ako se zamerke Savetu u obrazloženju presude mogu protumačiti kao nepoznavanje specifične materije, postupak u donošenju ovih nekoliko odluka sukcesivno u roku od četiri meseca, a njihovo plasiranje u istom danu, smatramo tendencioznim. Verovatno da bi se stvorio utisak o katastrofalnom učinku RRA. Na stranu čije su žalbe obrađene i plasirane, a čije čekaju, kao i to da odluke VSS prvo čujemo od novinara. U nerazumevanje ubrajam i stav VSS da je za svaku odluku potrebno obrazloženje po objavljenim kriterijumima. Savet nema zajedničko obrazloženje. Ako bi se ispoštovao ovakav stav VSS svaki član Saveta treba da obrazloži svaki od deset kriterijuma, što čini devedeset obrazloženja. Sve to valja pomnožiti sa trinaest kandidata za nacionalno pokrivanje ili sa četrdeset pet kandidata za područje Beograda. Za područja regiona brojku od devedeset obrazloženja treba množiti onom većom od sto, a za lokalne konkurse brojkom od preko šest stotina, koliko smo prijava primili.
 
  Koji je prema Vama najbitniji kriterijum za dodelu frekvencija?

- Kao čovek iz medija veću težinu dajem programskoj koncepciji i kadrovskoj strukturi, kao i ponašanju emitera u prethodnom periodu, a nemam pozitivno mišljenje o emiterima koji su počeli emitovanje po donošenju Zakona o radiodifuziji. Nekim članovima Saveta od većeg značaja su bilans uspeha, tehnička opremljenost itd. Konačno, razgovori su obavljeni sa svim kandidatima i to javno i svi su mogli da se upoznaju s dokumentacijom protivkandidata. Sve je bilo javno osim glasanja. I sada VSS traži od mene da obrazložim svoj glas s tajnog glasanja.
 
  Kako komentarišete sve što su izgovorili pojedini članovi Saveta?

- Verovatno mislite na izjave Cekića i Vasića. Sami su rekli da su lične. To nije rečnik koji ja upotrebljavam. Ali, šta znači izjava iz VSS da članovi Saveta nisu dostojni svoje funkcije? Zar to nije poziv na ostavke ili smene?
 
  Prema Vašem mišljenju, kakve će biti posledice odluke VSS?

- Poništavanje odluke o izboru imalo bi katastrofalne posledice i vratilo bi radiodifuziju u stanje haosa. Dozvole ne važe, a ne važe ni zabrane. TV Avala i TV Foks usključuju predajnike. Pirati se vraćaju u etar i svako svakome smeta. Emiteri s legalnim dozvolama trpe ogromne gubitke, tuže RRA i dobijaju na sudu, a ceh koji se meri stotinama miliona plaća država i to traje dok RRA ne izvrši ponovni izbor. RRA neće prihvatiti takav scenario, pre svega zbog emitera i zbog jedinstvenog stava koji će biti sadržan u odgovoru Vrhovnom sudu. Odluka VSS već je isprobana u slučaju TV Palma, a takvih "palmi" ima još u Beogradu i Srbiji.
 
  Da li će Savet RRA pretrpeti neke posledice?

- Članovi Saveta odlučni su i jedinstveni u stavu da do kraja i dosledno primene Zakon o radiodifuziji. O posledicama ne razmišljamo.
 
  Kako vidite dalji tok nastale situacije?

- Očekujemo još žalbi beogradskih emitera, ista obrazloženja VSS, a i naš odgovor će biti isti. Ovih dana ističe rok za prigovore emitera na regionalne konkurse, a istovremeno naša stručna služba pregleda oko šest stotina dokumentacija emitera koji konkurišu za lokalna područja. Posao je veoma obiman i trajaće do kraja avgusta, da bi se emiterima s nepotpunom dokumentacijom uputili nalozi za dopunu. Nama je i cilj da lokalni javni servisi uđu u privatizaciju s jasnim statusom u pogledu dozvole.

  Šta mislite o optužbama nekih članova Saveta na račun predsednice VSS Vide Petrović Škero?

- Uobičajena je pojava da se kritika institucije adresira na predsednika. To se odnosi i na VSS, ali i na RRA.

  Da li će RTL ponovo pokrenuti spor kod VSS?

- To je njihovo pravo, a RRA ima pravo na isti odgovor. Za koju godinu ovladaće digitalna radiodifuzija, pa će se otvoriti prostor za pet puta više emitera, a tome će nužno prethoditi novi zakon o radiodifuziji.

  Zbog čega je samo šest meseci posle izbora članova Saveta izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji trojici članova produžen mandat s dve na četiri, trojici s četiri na pet, a trojici smanjen sa šest na četiri godine?

- Pomeranje minimalnog mandata za prvi sastav s dve na četiri godine bilo je potpuno opravdano. Samo na pripremama izgube se skoro dve godine. One obuhvataju donošenje Statuta, desetak raznih pravilnika, strategiju razvoja radiodifuzije, snimanje stanja u radiodifuziji, nužne korekcije zakona i konačno formiranje Republičke agencije za telekomunikacije kojem je prethodio Zakon o telekomunikacijama. Da je ostalo rešenje za mandat od dve godine tri člana Saveta uopšte ne bi učestvovali u primeni Zakona, odnosno ne bi učestvovali u konkursnoj proceduri, a njihova zamena traje bar šest meseci.

Politički uticaj

  Prema Vašem mišljenju, da li postoji politički uticaj na članove Saveta? Predstavnici radio Subotice insistiraju na tome?

- Ako postoji politički uticaj, on u Savetu nije vidljiv. Međutim, članovi Saveta nisu politički nepismeni, a svaka odluka, koliko god bila objektivna, ima i svoje političke posledice. Radio Subotica je izgubila tesnom većinom pa otuda njihove sumnje u mešanje političkih kriterijuma.

Dodela frekvencija u Vojvodini

Vojvodina je složeno područje. Ravnica i okruženje umanjuju broj frekvencija, a potrebe su veće zbog etničkog sastava stanovništva. Predložili smo da se rasformira jedna komercijalna radio mreža za koju dva konkursa nisu dala valjanog emitera i da se četrnaest frekvencija iz te mreže preusmeri na lokalna područja. Preporučili smo da se dva ili tri emitera udruže u korišćenju jedne lokalne frekvencije i na taj način zadovolje potrebe manjina, verskih zajednica i NVO.

Uskoro regionalne dozvole

Rok za prigovore, kada je reč o regionalnim dozvolama, ističe za nekoliko dana. Savet će prihvatiti ili odbiti prigovore, verovatno početkom avgusta. Izabrani emiteri će nadalje dostavljati tehničke projekte emisionih sistema RATEL, a posle njihove saglasnosti izdaje se jedinstvena dozvola, što se može očekivati u septembru. Treba naglasiti da je RRA pokrenuo inicijativu da se formiraju još neke mreže, sedam regionalnih za radio stanice, jedna TV mreža za niški region i jedna za Šumadiju. Za područje Beograda još četiri radio frekvencije. Kada izmene plana budu odobrene u Ministarstvu telekomunikacija RRA neće oklevati da i za ova područja raspiše konkurs.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs