Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

08. 10. 2007

ORGANIZATORI SKUPA: POLICIJA NIJE ŠTITILA GRAĐANE VEĆ NEONACISTE!

U ime organizatora građanskog okupljanja "Stop fašizmu!", grupe nevladinih organizacija iz Novog Sada i Beograda, izražavamo ogorčenost zbog činjenice da policija nije uspela da zaštiti građane koji su se, dok su bili u mirnoj šetnji, našli na udaru podivljalih pripadnika neonacističke organizacije "Nacionalni stroj". Neonacisti su građane zasuli kamenicama, a policija nije štitila građane već neonaciste, mada je njena dužnost bila da zaštiti one koje su se okupili u mirnom građanskom, prethodno zakonski prijavljenom skupu.

Organizatori smatraju da to, možda, nije posledica slučajnosti i nemarnosti policije već da je nekome odgovaralo da izazove sukob između neonacista i mirnih građana antifašista, kako bi verovatno pokazao da su i jedni i drugi - "ekstremisti". Krajnje je indikativna činjenica i da su se pripadnici neonacističke organizacije okupili u vojnom objektu.

Od ministra policije Dragana Jočića zahtevamo hitno objašnjenje zašto policija nije, i pored zakonske obaveze, i pored prethodnog obećanja, zaštitila učesnike mirne građanske šetnje. Pored toga, insistiramo na objašnjenju ministra Jočića kako se desilo da se, i pored dvostruke zabrane, desi javno okupljanje pripadnika neonacističke organizacije "Nacionalni stroj". Od ministra vojske Dragana Šutanovca zahtevamo objašnjenje kako se desilo da neonacisti organizuju skup u vojnom objektu.

Ovom prilikom se zahvaljujemo na građanskoj hrabrosti svim onima koji su došli na skup iz Novog Sada, Vojvodine i cele Srbije. Građani su svojom brojnošću i hrabrošću rekli NE neonacizmu i klerofašizmu, ali i jasno poručili državnim organima da je pod hitno potrebno zabraniti delovanje svih organizacija koje šire versku, rasnu i nacionalnu mržnju, a kojih nije mali broj u Srbiji.

Organizatori mirnog građanskog okupljanja još jednom podsećaju javnost da je skup bio nestranački, što se videlo i po tome što na njemu nije bilo partijskih obeležja. Istovremeno, organizatori skupa se zahvaljuju Ligi socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratskoj partiji, G17 plus i Demokratskoj stranci, koje su, svako na svoj način, pomogli da građansko okupljanje bude uspešno i dostojanstveno.

U ime organizatora skupa,
Centar za regionalizam
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Helsinški odbor za ljudska prava
Komitet pravnika za ljudska prava YUKOM


NEZAVISNO DRUŠTVO
NOVINARA VOJVODINE
Zmaj Jovina 4/I
21000 Novi Sad

E-mail: ndnvns@gmail.com
Web: www.ndnv.org

Telefon: 021/472-3180
Faks: 021/472-3181
Mobil: 063/8644-159

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs