Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

02. 11. 2007

SLOBODAN PRISTUP INFORMACIJAMA PREDUSLOV ZA OBJEKTIVNO NOVINARSTVO

NOVI PAZAR, Danas - Sandžak, 02.11.2007.

Intervju sa Draganom Nikolić-Solomon, šeficom Odeljenja za medije u Misiji OEBS u Srbiji

Novinar: S. Novosel

- Poput svih drugih medija u Srbiji, i sandžački se trude da prikažu okolnosti koje ih okružuju. Oni javnost obaveštavaju o zbivanjima u tom regionu, što je težak zadatak. Zato je potpun i slobodan pristup informacijama preduslov za objektivno novinarsko izveštavanje.

U savremenom društvu, ljudi se oslanjaju na medije da bi se informisali o događajima iz svoje okoline. Sloboda informisanja je osnovno ljudsko pravo. Mediji treba da budu uravnoteženi i profesionalni, da prenose različite stavove i da nikad ne izgube iz vida svoju društvenu odgovornost.

Osim toga, sve zemlje članice OEBS su se obavezale da će trajno garantovati pravo društva na informisanje - kaže za Sandžak Danas, Dragana Nikolić-Solomon, šef Odeljenja za medije u Misiji OEBS u Srbiji.

Da li ste zadovoljni načinom na koji mediji izveštavaju o situaciji u Novom Pazaru?

- Nacionalni mediji češće izveštavaju o krizama, a cilj novinarstva je da skrene pažnju na sva važna dešavanja. U tom smislu, ima potrebe za poboljšanjem. Objavljivanje obimnijih i raznovrsnijih članaka moglo bi dovesti do toga da u Srbiji svi, a ne samo žitelji Sandžaka, tu sredinu upoznaju, razumeju na sveobuhvatniji i tačniji način. Tako gledano, može se reći da su novine koje su se fokusirale na Sandžak/Rašku odigrale važnu ulogu u približavanju tog regiona glavnom gradu i ostatku zemlje. Budući da novinari imaju odgovornost prema javnosti u celini, informacije koje se objavljuju nekad mogu biti neprijatne za jednu ili drugu političku opciju. Bitno je, međutim, da novinari ostanu nepristrasni i da njihova lična politička ubeđenja ne utiču na izveštavanje.Sandžak je prelep region, prepun razlika, sa jedinstvenom istorijom i velikodušnim, gostoljubivim ljudima. Volela bih da se u medijima više govori o njegovim bogatstvima, da ima više intervjua sa običnim ljudima, kao i da se prati dinamika kulture, vere i načina života.

Kako ocenjujete rad lokalnih medija?

- Moglo bi se reći da je potrebno poboljšati kvalitet lokalnog izveštavanja, što važi za skoro svaku sredinu. Novinari bi trebalo da izveštavaju na odgovoran način, da proveravaju tačnost informacija kojima raspolažu, da svojim čitaocima/gledaocima prenose stavove svih učesnika u događajima. Podržavajući otvorenu razmenu informacija, vlasti građanima pružaju mogućnost da, posredstvom medija, svet razumeju bolje i tačnije. Sloboda izražavanja je neophodan preduslov, ne samo za dobro upravljanje, već i za ekonomski i društveni napredak.
Gde vidite rešenje problema sa kojima se susreću mediji u ovom regionu?

- Medijima u Sandžaku je potrebna pomoć da bi poboljšali kvalitet rada. Novinare treba podstaći na temeljna istraživanja, kako bi izneli sve relevantne činjenice. Sloboda istraživanja treba da im bude zagarantovana, i ne smeju se obeshrabrivati u postavljanju teških pitanja. Odeljenje za medije Misije OEBS u Srbiji je spremno da i dalje pomaže lokalnim medijima kako bi rešili pomenute probleme i ostvarili profesionalni napredak.

Koliko i kako novinarska udruženja, NUNS i UNS, mogu da doprinesu poboljšanju medijskih prilika?

- NUNS i UNS su veoma važni za zaštitu novinarskih prava u Srbiji. No, organizacija Reporteri bez granica procenila je, recimo, da, kada je u pitanju dostignuti nivo slobode štampe za 2007.godinu, Srbija zaslužuje 67.mesto. Pri tom je jedan od kriterija bila i bezbednost novinara, odnosno napadi i pretnje kojima su izloženi. Očigledno je, da moramo da popravimo ovu zabrinjavajuću situaciju u čitavoj zemlji, pa i u Sandžaku. Odeljenje za medije Misije OEBS pozvalo je oba udruženja da učestvuju na otvorenoj tribini posvećenoj slobodi medija, koja je juče održana u Novom Pazaru.

 

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs