Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

25. 02. 2008

B92 PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU ZBOG PRETNJI

BEOGRAD, 25. februar, 2008 - B92 je danas podneo krivičnu prijavu Četvrtom opštinskom javnom tužilaštvu i neposredno obavestio policiju o brojnim pretnjama fizičkim likvidacijama, pre svega elektronskom poštom, kojima su novinari i urednici naše kuće izloženi prethodnih dana.

Pretnje doživljavamo, pre svega, kao pokušaj uticaja na našu kuću da izmeni svoju uređivačku politiku, da prećutkuje i filtrira vesti čije objavljivanje nekome u Srbiji ne odgovara, da dozvoli sopstvenu instrumentalizaciju u ograničavanju slobodnog protoka ideja, informacija i mišljenja. Odlučni smo i rešeni da se i ovom pritisku, kao što smo to i ranije u svojoj istoriji činili, odupremo.

B92 ukazuje da odbrana ustavnog poretka, vladavine prava i demokratskih tekovina nužno podrazumeva i odbranu slobode izražavanja i medijskih sloboda. Važeći Ustav i zakoni u ovoj zemlji garantuju slobodu medija i zabranjuju cenzuru. Važeći zakoni u ovoj zemlji zabranjuju fizičke i drugi pretnje usmerene na novinare i medije.

Svesni smo da je teška situacija u kojoj se kao društvo nalazimo doprinela isplivavanju taloga na površinu. Poruke koje primamo o tome svedoče. Po svom sadržaju odraz su nekulture i prostaštva, a po načinu na koji nam se šalju, sa fiktivnih adresa na, po pravilu zapadnoevropskim i američkim anonimnim servisima elektronske pošte, odraz licemerstva i kukavičluka.

Rezultati dosadašnjih prijava koje smo podnosili povodom pretnji i napada nisu ohrabrujući. Samo u jednom slučaju, za sve ove godine, doneta je pravosnažna osuđujuća presuda na uslovnu zatvorsku kaznu. Drugi slučajevi zastarevaju, dela se kvalifikuju blaže nego što bi po našem mišljenju trebalo, počinioci se ne otkrivaju, ili se, i kada se otkriju, oteže sa optuženjem.

B92 insistira da se ovo promeni i da pritisci, pretnje i napadi na medije i novinare budu procesuirani i sankcionisani na način koji će potvrditi punu svest države o značaju medijskih sloboda u demokratskom društvu, te da rezultiraju ne samo zaštitom naše kuće i naših novinara, već zaštitom prava javnosti da prima informacije o stvarima o kojima ima interes da zna.

Veran Matić

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs