Home  /  Medijska scena  /  U fokusu

07. 03. 2008

SAOPŠTENJE - SA SUSRETA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE I MEDIJA

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić i predstavnici medija i novinarskih udruženja složili su se danas da državni organi moraju obezbediti uslove za bezbedan i nesmetan rad svih novinara i medija.

Predstavnici medija su obavestili predsednika o slučajevima nasilja nad novinarima prilikom nedavnih protesta povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Predstavnici medija su naglasili da nasilničko ponašanje prema novinarima otvoreno podržavaju i podstiču pojedini državni funkcioneri.

Predsednik Boris Tadić i predstavnici medija ponovili su zahtev da se rasvetle i procesuiraju svi dosadašnji slučajevi ubistava novinara.

Zajednički je ocenjeno da pojedine političke strukturepokušavaju da ponovo stvore atmosferu sličnu onoj iz devedesetih godina u kojoj su neistomišljenici nazivani izdajnicima, kada su novinari koji profesionalno i objektivno rade svoj posao stavljanjem takvih etiketa pokušavani da budu ućutkani. Zaključeno je da su podele na takozvane patriote i izdajnike, u stvari zloupotreba političke situacije kroz koju Srbija prolazi danas i da je takvo etiketiranje građana, predstavnika medija, javnih ličnosti, apsolutno neprihvatljivo.

Sastanku kod predsednika Tadića prisustvovali su predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija i Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Sastanku su prisustvovali i glavni urednici novinskih agencija Beta i Fonet, dnevnih listova "Blic" i "Danas", nedeljnika "Ekonomist", "Nedeljni telegraf" i "Republika". U razgovoru su učestvovali i glavni i odgovorni urednici RTV B92, TV produkcije VIN, TV produkcije Mreža, RTV Kragujevac i Radija 021.

Beograd, 7. marta 2008.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs