Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

05. 08. 2008

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV NAPADAČA NA NOVINARA B92

Određen pritvor petorici osumnjičenih da su učestvovali u neredima na radikalskom mitingu

Beograd, 05.08.2008 (Danas) - Treće opštinsko tužilaštvo podiglo je opužnicu protiv Milana Savatovića, Stevana Milićevića i Nikole Lazića zbog napada na snimatelja B92 Boška Brankovića, na protestu nacionalističkih organizacija i SRS povodom hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića.

Kako se navodi u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva, oni se terete da su 24. jula učestvovali u grupi koja je zajedničkim delovanjem nanela teške telesne povrede snimatelju TV B92. Tužilaštvo će, ističe se u saopštenju, predložiti da se trojici optuženih produži pritvor. Milićević i Lazić privedeni su 26. jula, a Savatović tri dana kasnije.

Savatović je uhapšen u stanu u zgradi na Bulevaru umetnosti 35 na Novom Beogradu. Potraga policije za njim je bila otežana, jer je nakon napada na novinara i objavljivanja njegove fotografije u novinama, ali i snimka na svim televizijama, pobacao sve telefonske kartice, napustio svoj stan, ali tom prilikom i ošišao kosu kako ne bi bio prepoznat.

Zbog učestvovanja u neredima u centru Beograda 29. jula, istražni sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana petorici osumnjičenih.

- Istražni sudija Prvog opštinskog suda posle saslušanja osumnjičenih doneo je rešenja o pokretanju istrage i određivanju pritvora protiv Nikole Gajića, Nikole Ristića, Zorana Miškovića, Marka Lukića i Dušana Ososlije - potvrdila je za Danas portparolka tog suda Ana Milošević.

Prema njenim rečima, oni su osumnjičeni da su izvršili krivično delo učestvovanje u grupi koja je izvršila krivično delo. Za to krivično delo zaprećena je kazna zatvora od tri meseca do pet godina. Milošević ističe da u tom sudu postoji i drugi predmet vezan za te nerede, a u okviru koga je saslušan Filip Tontić. Ona napominje da je slučaj Tontić odvojen od predmeta u kome je određen pritvor petorici osumnjičenih za učešće u neredima u centru Beograda.

- Tontić je osumnjičen zbog napada na službeno lice prilikom obavljanja dužnosti, ali njemu nije određen pritvor. Istražni sudija pokrenuo je istraga protiv njega zbog napada na policajca - objašnjava Milošević.

Republičko javno tužilaštvo saopštilo je u subotu da je zbog učestvovanja u neredima u Beogradu tokom protestnog skupa zbog hapšenja Karadžića privedeno devet osoba.

U tom tužilaštvu su naveli da će se akcija identifikacije počinilaca i njihovo procesuiranje nastaviti. Za vreme protestnog skupa na Trgu Republike, koji je 29. jula organizovala Srpska radikalna stranka zbog hapšenja Karadžića, i po njegovom završetku, grupe huligana sukobile su se s policijom na više mesta u centru Beograda.

U sukobima na beogradskim ulicama je povređena 81 osoba, među kojima je 57 pripadnika policije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs