Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

10. 10. 2008

JAVNI JE INTERES DA VLADA PROMENI MIŠLJENJE

Poverenik za informacije očekuje da će vlast usvojiti predloge zaštitnika građana

Beograd, 10.10.2008. (Danas) - Vladi Srbije i vladajućoj koaliciji u Narodnoj skupštini preostaje sve manje vremena da odluče da li će usvojiti 15 amandmana na Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koje je podneo zaštitnik građana Saša Janković. Ministarstvo pravde dosad se opiralo ovim amandmanima, zbog kojih je ombudsman dobio podršku nevladinog sektora, pojedinih opozicionih partija i poverenika za informacije od javnog značaja.

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić kaže da veruje da će Vlada doneti „krajnje racionalnu i razumnu odluku“.

- Očekujem da neće biti problema i da će Vlada usvojiti sve amandmane, jer bi to jedino bilo krajnje racionalno i razumno - rekao je našem listu Šabić, koji je još pre mesec dana najavio ostavku na ovu funkciju ukoliko se Predlog zakona ne dopuni amandmanima ombudsmana Jankovića.

Narodni poslanici su pre dva dana završili načelni pretres o Predlogu zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a ministarka pravde Snežana Malović najavila je tada da će to ministarstvo detaljno razmotriti amandmane koje je podneo zaštitnik građana Saša Janković i predložiti Vladi da podrži one kojima bi ta rešenja bila poboljšana.

Kamen spoticanja vladinog Predloga zakona je član 45. stav 2, u kom se službama bezbednosti daje za pravo da svojevoljno, pozivajući se na interese nacionalne bezbednosti, uskraćuju informacije javnosti i nezavisnim institucijama koje bi trebalo da te službe kontrolišu.

Tako nešto, prema ocenama zagovornika ombudsmanovih amandmana, potpuno relativizuje ovlašćenje organa nadležnog za zaštitu podataka o ličnosti. Oni tvrde da ovakvo rešenje nema primer u međunarodnom uporednom pravu i da je u suprotnosti sa obavezama koje je Srbija preuzela potpisivanjem Dodatnog protokola uz Konvenciju o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka.

- Ovakav Predlog zakona je možda i ispod nivoa ovlašćenja zaštitnika prava koji je utvrđen Zakonom koji je donet još u Miloševićevo vreme - napominje Šabić.

Iako je ministarka Malović na kraju rasprave o Predlogu zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Skupštini Srbije pre dva dana rekla da je on u potpunosti usaglašen s međunarodnim konvencijama i dokumentima, Šabić kaže da ne želi da spekuliše o tome šta će biti, ističući da veruje da će Vlada, ipak, usvojiti predložene amandmane.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs