Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

09. 10. 2008

SEEMO PODRŽAVA AMANDMANE POVERENIKA ZA INFORMACIJE NA NACRT ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI

SAOPŠTENJE ZA ŠTAMPU MEDIJSKE ORGANIZACIJE JUGOISTOČNE EVROPE (SEEMO): SRBIJA

SEEMO/IPI izražavaju svoju podršku predloženim amandmanima na predlog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Srbiji

Beč, 9. oktobar 2008.

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (South East Europe Media Organisation – SEEMO) sa sedištem u Beču, mreža urednika, medijskih profesionalaca i vodećih novinara iz jugoistočne Evrope, u partnerstvu sa Međunarodnim institutom za štampu (International Press Institute – IPI), izražava svoju podršku predloženim amandmanima upućenim Narodnoj skupštini Srbije 18. septembra 2008. za izmene nacrta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

SEEMO naročito pozdravlja predloženi amandman na osnovu kojeg se briše drugi stav Člana 45, koji ograničava ulogu poverenika za informacije od javnog značaja, službenika koji deluje u korist građana Srbije. U skladu sa predloženim Članom, poverenik nema mogućnost da pristupi informacijama prikupljenim od strane državnih organa, kako bi se uverio da li su te informacije pribavljene na odgovarajući način, u slučaju kada ih državni organi proglase važnim za nacionalnu bezbednost. Ovakvo ograničenje nadzornih ovlašćenja poverenika za javne informacije može omogućiti nezakonite i nekontrolisane aktivnosti državnih organa, koje bi mogle biti uperene i protiv novinara.

Generalni sekretar organizacije SEEMO, Oliver Vujović, pozdravio je predložene amandmane, naglasivši da su „novinari u Srbiji veoma ranjivi u slučajevima pokušaja države da pristupi njihovim ličnim podacima iz neodgovarajućih razloga, i zato, podržavamo ovaj korak kojim se obezbeđuje njihova bolja zaštita od takvih aktivnosti“.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs