Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

17. 12. 2008

KONTROLORI BEZ USLOVA

Beograd, 17.12.2008. (Politika) - Kašnjenje u osnivanju, nedostatak prostora što onemogućava zapošljavanje predviđenog broja ljudi, obeležili su i osnivanje kontrolnih institucija – Poverenika za informacije od javnog značaja, Zaštitnika građana i Državne revizorske institucije. Tako Poverenik sada ima sedam umesto predviđenih 21 zaposlenog upravo zbog nedostatka radnog prostora. Odsustvo podrške vlade i njeno izbegavanje da aktivira mehanizme kojima bi nalozi Poverenika bili prinudno izvršeni, a prekršioci kažnjeni, dodatno otežavaju rad ove ustanove.

Nedostatak prostora muči i Zaštitnika građana zbog kojeg ova institucija nije mogla da popuni stručne službe. Prema planiranoj sistematizaciji, u ovoj instituciji trebalo bi da radi 68 zaposlenih, uključujući ombudsmana i četiri zamenika, dok odnedavno u stručnoj službi radi 35 ljudi, nedovoljno da bi se razmotrilo više od 4.000 obraćanja građana, koliko ih je dosad pristiglo na adresu ombudsmana, izabranog prošle godine, sa gotovo dvogodišnjim kašnjenjem.

Formirana septembra prošle godine, sa zakašnjenjem od 16 meseci u odnosu na rok koji predviđa zakon, Državna revizorska institucija praktično još nije ni počela da radi. Da bi obavljali posao zbog kojeg su osnovani, osim što im nedostaje još prostora, potrebna im je i oprema za rad, kao i stručni kadrovi.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs