Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

19. 12. 2008

INCIDENT NA SEDNICI U ALEKSANDROVCU

Odbornici opozicije odgurali obezbeđenje sa vrata jer nije htelo da pusti novinare u skupštinsku salu

Aleksandrovac, 19.12.2008. (Blic - Srbija) - Privatno obezbeđenje pokušalo je da spreči novinare da uđu na sednicu Skupštine opštine Aleksandrovac na kojoj se raspravljalo o budžetu. U pomoć novinarima priskočili su odbornici opozicionih DS, SPS i G17, koji su zajedno sa predstavnicima medija, posle guranja sa dvojicom radnika obezbeđenja, uspeli da se probiju u skupštinsku salu.

Incident se dogodio na ulaznim vratima zgrade opštinske uprave u Aleksandrovcu kada su dvojica bivših policajaca u penziji stala na vrata i pokušali da spreče novinare lokalne televizije, kao i dopisnika „Blica” da uđu u skupštinsku salu. U tom momentu reagovali su odbornici DS, SPS i G17 plus, koji su zatražili da se medijima omogući nesmetan rad, a zatim provalili na vrata i zajedno sa novinarima ušli u salu SO. U međusobnom fizičkom sukobu suprotstavljenih strana, guranju i povlačenju za rukave, oštećena je kamera RTV „Diskos”, a jednom od radnika obezbeđenja pocepana je odeća.

- SO Aleksandrovac nije donela nikakvu odluku o angažovanju privatnog obezbeđenja. To je samovoljan, neodgovoran i nerazuman potez Tomiše Savkovića, predsednika SO i Jugoslava Stajkovca, predsednika opštine Aleksandrovac. Njihovo ponašanje je u dužem vremenskom periodu upereno protiv slobode medija, interesa javnosti i građana Župe. Sve sa ciljem da se spreči prodiranje istine o rasipničkom trošenju para građana iz budžeta, kao i enormnim komunalnim i administrativnim taksama koje je vladajuća većima DSS i jedan odbornik PUPS nametnula građanima Župe - kažu za „Blic” Mirko Milovankić i Ratko Jovanović, šefovi odborničkih grupa SPS i DS u SO Aleksandrovac.

Tomiša Savković, predsednik SO, na početku sednice opštinskog parlamenta izvinio se novinarima i odbornicima, istakavši da je privatno obezbeđenje imalo naređenje da zabrani ulazak u skupštinsku salu samo kamermanu lokalne televizije, a ne i novinarima, te da je najverovatnije u svemu tome došlo do zabune ljudi iz obezbeđenja.

Aktiv novinara traži krivične prijave

U reagovanju Aktiva novinara Župe se ističe da je posle napada predsednika opštine Jugoslava Stajkovca na Igora Mladenovića, kamermana RTV „Diskos”, ovo još jedan dokaz demontracije sile nad novinarima koji profesionalno i objektivno izveštavaju javnost o svim zbivanjima u opštini. Pripadnici sedme sile Župe traže od Tužilaštva u Aleksandrovcu da podigne krivične prijave protiv radnika privatnog obezbeđenja za neovlašćeno i nezakonito postupanje i ugrožavanje bezbednosti novinara.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs