Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

19. 12. 2008

EVROPSKA ISKUSTVA – KLEVETA NE SME DA BUDE KRIVIČNO DELO

To delo u krivičnom zakonu predstavlja državnu intervenciju u slobodu izražavanja, smatra Dragana Nikolić-Solomon, šef Odeljenja za medije misije OEBS-a u Srbiji

Beograd, 19.12.2008. (Politika) - Zakonsko rešenje prema kom se u Srbiji za klevetu i uvredu ne može izreći zatvorska kazna bio je samo prvi korak ka usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa svetskom praksom u regulisanju te oblasti. Drugi korak, koji će međunarodne institucije i organizacije tražiti da Srbija napravi, jeste da se kleveta ubuduće ne tretira kao krivično delo. To potvrđuje i Dragana Nikolić-Solomon, šef Odeljenja za medije misije OEBS-a u Srbiji, koja kaže da depenalizacija klevete, odnosno ukidanje zatvorske kazne za to delo, prema oceni te organizacije, nije dovoljan pomak, jer kleveta kao deo krivičnog zakona predstavlja državnu intervenciju u slobodu izražavanja.

„Klevete, govor mržnje i neprofesionalno izveštavanje mogu da se kazne i spreče kroz samoregulaciju medija, podizanje nivoa profesionalnosti, etičkim kodeksima… To su načini da se i sama novinarska profesija odbrani od nepotrebnih sudskih procesa. Svetska praksa je da se piše samo o onome što novinar može da dokaže, a ne o onome što je čuo”, objašnjava Dragana Nikolić-Solomon, ocenjujući da ti mehanizmi u Srbiji trenutno ne funkcionišu u potpunosti, ali da postoji Etički kodeks novinarskih udruženja, kao i Savet za štampu koji doprinose regulisanju te oblasti. Ona podseća da, između ostalog, i zahvaljujući Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, novinari mogu da dođu do određenih dokumenata i da tako na profesionalniji i bolji način kontrolišu vlast, ali dodaje da i dalje nemamo zakone kakvi postoje u inostranstvu.

Vladan Joksimović, savetnik u kancelariji Saveta Evrope u Srbiji, navodi da su preporuke Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, najpre da se ukine kazna zatvora za klevetu, a zatim da se to delo dekriminalizuje, odnosno da se ne tretira kao krivično delo. Imajući to u vidu, kaže on, u Srbiji su te preporuke delimično ispunjene, ali podseća da i neke starije članice SE i dalje drže klevetu u krivičnim zakonicima. Od zemalja u regionu, navodi Joksimović, jedino je Bosna i Hercegovina izdvojila klevetu izvan krivičnog postupka u poseban postupak za naknadu štete po osnovu klevete.

„Članice Saveta Evrope dužne su da, osim preporuka ove organizacije i odredaba Evropske konvencije o ljudskim pravima, poštuju i praksu Evropskog suda za ljudska prava, koji smatra da je polje privatnosti manje ukoliko je reč o javnim ličnostima, jer one obavljaju posao od javnog interesa i zato je interesovanje za njihov život veće. Stav Vrhovnog suda Srbije je u skladu sa ovom praksom Evropskog suda za ljudska prava koji čak i visoku naknadu za klevetu i uvredu može da tumači kao povredu slobode izražavanja, sadržane u članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima”, objašnjava Joksimović.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs