Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

20. 12. 2008

KANCELARIJA RRA U VOJVODINI

Inicijativa da pokrajina formira sopstvenu radiodifuznu agenciju nije u skladu sa Ustavom, kaže Goran Karadžić

Beograd, 20.12.2008. (Politika) - Savet Republičke radiodifuzne agencije u novembru je formirao posebnu radnu grupu sa zadatkom da proceni situaciju na terenu i preporuči da li je potrebno da RRA otvori i svoje posebne punktove u Vojvodini i drugim gradovima Srbije. Ovakve ispostave RRA imale bi i bolji uvid, između ostalog, u to da li se stanice van glavnog grada pridržavaju kvaliteta i obima programa koji su naveli u elaboratima na osnovu kojih su dobili dozvole za rad.

– Radna grupa je završila posao i smatra da je dobro da se takve kancelarije otvore. Taj izveštaj biće predstavljen Savetu RRA na sledećoj sednici 29. decembra. Predlaže se da u narednoj godini otvorimo tri kancelarije od kojih bi jedna bila u Vojvodini, druga u Kragujevcu i treća za područje južne i istočne Srbije u Nišu. Što se tiče pokrajine, tek treba da procenimo da li će kancelarija biti u Novom Sadu ili Subotici. Naravno, to su predlozi, a da li će Savet RRA doneti takvu odluku, ne mogu da prejudiciram. U svakom slučaju, smatramo da je potrebno da se ova oblast maksimalno decentralizuje – kaže Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA.

Korist od nove organizacije, kako kaže, imaće i emiteri, ali i RRA „jer ćemo brže i lakše dolaziti do podataka o ponašanju emitera, ali i o pirateriji u pojedinim regionima”. Napominje da je posebno važno što će novom organizacijom Agencija svoj rad učiniti transparentnijim, a emiteri će potrebne informacije dobijati na područjima bližim svojim matičnim kućama.

Kakav će pravni status kancelarije imati?

– To bi bili organizacioni delovi Agencije, odnosno njena odeljenja, a ljudi koji bi tamo radili bili bi zapravo zaposleni u RRA. Tu nije reč o formiranju nekih novih preduzeća ili tela, već su to delovi postojeće strukture, što je po zakonu moguće – kaže Karadžić i dodaje:

– U vojvođanskoj kancelariji trebalo bi da bude, recimo, četvoro do petoro zaposlenih, jer nam je potreban monitoring na manjinskim jezicima, a u odeljenjima u Nišu i Kragujevcu manje. Ali o broju zaposlenih odlučiće Savet. Očekujem da bar jedna kancelarija počne da radi u martu naredne godine.

Da li će decentralizacija RRA zadovoljiti i zagovornike ideje da Vojvodina formira sopstvenu radiodifuznu agenciju što najviše zagovara Ana Tomanova-Makanova, pokrajinski sekretar za informisanje ?

– To ne znam, ali se nadam da će ovaj potez RRA potpuno razjasniti da je radiodifuzija jedinstven sistem u Srbiji, baš kako i Ustav Srbije kaže. Smatram da je tumačenje pokrajinskog sekretara Tomanove-Makanove pogrešno. Ustav govori o prenošenju prava u oblasti javnog informisanja, dok je ona protumačila da se to odnosi i na radiodifuziju. Radiodifuzija je jedinstven sistem i nigde u Ustavu se ne pominje mogućnost da se nadležnost u toj oblasti prenese na bilo koji region. Naravno, deo poslova može se delegirati ovim regionalnim kancelarijama – kaže zamenik predsednika Saveta.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs