Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

23. 12. 2008

PRIHOD OD MARKETINGA NIJE DOVOLJAN ZA OPSTANAK MNOGIH RTV STANICA

Kako se prethodna tri meseca primenjivao Zakon o radiodifuziji

Sumiranje haosa u etru i početak digitalizacije

Beograd, 23.12.2008. (Danas) - Ova godina će ostati zapamćena u medijskoj sferi zbog početka procesa digitalizacije, jer je javni servis Srbije prošlog meseca pokrenuo celodnevni program s digitalnim prenosom signala, ali i po sumiranju haosa u etru, koji je gotovo završen - rekao je juče profesor FPN-a Miroljub Radojković na konferenciji za novinare povodom Monitoringa ostvarivanja Zakona o radiodifuziji za period oktobar-decembar.

Radojković je dodao da će digitalizacija TV emitovanja u Srbiji najverovatnije biti završena i pre krajnjeg roka 2015. godine. Takođe, naveo je on, u narednom periodu ekonomski uslovi će nastaviti da redukuju neprirodno veliki broj TV stanica, jer prihodi od oglašavanja nisu dovoljni za opstanak mnogih komercijalnih emitera.

- To se videlo u poslednja dva meseca kada najmanje pet emitera, među kojima su i Enter i TV Košava, nije imalo novca da plati dozvolu za rad i upotrebu frekvencije. Emiteri s nacionalnom dozvolom odnose lavovski deo oglasnih prihoda - naglasio je Radojković.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, rekao je da je značajan događaj bila odluka Ustavnog suda, doneta 22. oktobra, da Pravilnik o postupku prinudnog izvršenja odluka Saveta Republičke radiodifuzne agencije nije u saglasnosi sa Ustavom i Zakonom o radiodifuziji. On je podsetio da finansijski plan RRA nije donet, iako je to trebalo da se uradi do 15. decembra.

- Takođe, u ovom tromesečju je bilo i najava stvaranja pokrajinske radiodifuzne agencije ili decentralizovanja postojeće RRA. Značajno je i da je zbog prenosa osnivačke skupštine Srpske napredne stranke, Savet RRA pokrenuo postupak protiv TV Avale, TV Košave, TV Kopernikusa i Studija B - istakao je Nemanjić.

Rade Veljan ovski, profesor FPN-a, rekao je da su završeni konkursi na svim nivoima emitovanja, ali da jedan broj radio stanica na lokalnom nivou još emituje program iako nije dobio dozvolu.

- S druge strane, konfuzija u pogledu lokalnih emitera i dalje traje, jer zakoni o glavnom gradu i lokalnoj samoupravi, kojima je zaustavljen proces privatizacije lokalnih medija, nisu stavljeni van snage, uprkos obećanjima da će se privatizacija nastaviti - istakao je Veljanovski, dodajući da jedan broj lokalnih radija i dalje preuzima program Radio Beograda, pa čak i po deset sati dnevno.

Nacrt zakona o medijskoj koncentraciji

Ministarstvo kulture predstavilo je juče Nacrt zakona o nedozvoljenom objedinjavanju i javnosti vlasništva javnih glasila koji je, u odnosu na prvu verz iju, manje restriktivan u pogledu nedozvoljene medijske koncentracije. Javna rasprava o tom zakonskom rešenju biće održana od 25. decembra do 25. januara, a očekuje se da uđe u skupštinsku proceduru sredinom marta 2009. godine.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs