Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

24. 12. 2008

OMBUDSMAN TRAŽI OD VLADE ODGOVORNOST

Agencija za privatizaciju juče ponovo objavila matične brojeve građana koji nisu ostvarili pravo na besplatnu podelu akcija i pored upozorenja da time krši zakonske odredbe

Beograd, 24.12.2008. (Danas) - Iako je Poverenik za informacije od javnog značaja, početkom decembra upozorio Agenciju za privatizaciju da se objavljivanjem matičnih brojeva građana koji nisu ostvarili pravo na besplatne akcije, krši Zakon o zaštiti lličnih podataka, Agencija je to ponovo učinila. Naime, juče je u listu Politika objavljen spisak tih građana koji sadrži imena, prezimena, ime jednog od njihovih roditelja, ali i matični broj.

Time je Agencija, tvrdi Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, „ponovo povredila privatnost ljudi i pravo na zaštitu podataka ličnosti“.

Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju, međutim, ne razume zbog čega se polemiše oko objavljivanja matičnih brojeva građana kada je, kako kaže, do eventualne zloupotrebe moguće doći na mnoge druge načine.

Belanović tvrdi za Danas da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti počinje sa primenom 1. januara 2009. i da se objavljivanjem matičnih brojeva građana u sredstvima javnog informisanja ne može kršiti zakon koji još nije stupio na snagu.

U članu 63 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti piše da ovaj zakon „stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a da će se primenjivati od 1. januara 2009. godine“, ali, problem je što do tada važi zakon iz 1998. u kojem je precizirano u nekoliko članova da se „lični podaci mogu prikupiti, obrađivati i koristiti samo za svrhe utvrđene zakonom, a u druge svrhe samo uz pismenu saglasnost građana.

Kako Zakon o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, ne govori o nužnosti objavljivanja matičnih brojeva građana koji nisu ostvarili to pravo, nameće se pitanje zbog čega se Agencija oglušuje o zakon, ali i etička načela.

- Podaci o ličnosti su nešto sa čim niko ne sme da postupa po slobodnom nahođenju. U vezi sa korišćenjem tih podataka, osnovni je princip da je obrada podataka i kada je zakonom predviđena, dopuštena samo u svrhu radi koje je predviđena i u meri koja je neophodna da bi se svrha ispunila. Objavljivanje matičnog broja više hiljada građana nije predviđeno zakonom i nije potrebno. Ujedno to je protivno elementarnim standardima zaštite podataka o ličnosti. Kada je Agencija prvi put objavila spisak građana i njihove matične brojeve upozorio sam je da je dužna da se ubuduće uzdrži od sličnih postupaka. Međutim, ponavljanje iste stvari, govori već o lošoj nameri, jer se svesno nepoštovanje prava građana ne može drugačije kvalifikovati - ocenio je Šabić u saopštenju. Takođe, dodaje se da je neophodno otvaranje pitanja odgovornosti onih koji iza takvog postupka stoje.

Uz konstataciju da Poverenik za informacije od javnog značaja, u ovom konkretnom slučaju, „još ne raspolaže objektivnim mogućnostima za reakciju“, Šabić očekuje da Vlada Srbije preduzme odgovarajuće korake. U saopštenju se najavljuje da će se poverenik ovim povodom, „budući da je reč o masovnom kršenju ljudskih prava, obratiti i Zaštitniku građana“.

Ombudsman Saša Janković kaže za Danas da će pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti, kao i da ukoliko predstavnici Agencije za privatizaciju ne ponude adekvatno objašnjenje kojim bi se demantovale tvrdnje Poverenika da je reč o kršenju Zakona, on će od Vlade Srbije tražiti da utvrdi odgovornost nadležnih iz te Agencije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs