Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

25. 12. 2008

NOVINARI KAO ISTRAŽIVAČI KORUPCIJE

Beograd, 25.12.2008. (Politika) - Novinari i mediji mogu imati ključnu ulogu u borbi protiv korupcije ako dovoljno koriste svoje pravo na pristup informacijama od javnog značaja, rečeno je juče na treningu za novinare u organizaciji OEBS-a.

Nemanja Nenadić, predstavnik nevladine organizacije „Transparentnost Srbija” naglasio je da mediji ne treba da se zadovolje informacijom „da li je neki ministar krao” nego da treba da istražuju „da li i dalje ima mogućnost da krade”. Kao dobar primer naveo je tekst iz jučerašnjeg broja „Politike” koji govori o tome da NIS tri godine ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama. Nenadić je naglasio da Agencija za borbu protiv korupcije ima obavezu da prati izveštavanje medija o korupciji, tako da novinari mogu zaista imati značajnu ulogu u borbi protiv tog zla.

– Jednačina korupcije glasi: monopol plus diskrecija minus javna odgovornost. Ako znamo ovu formulu, pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja ne mora nam automatski omogućiti da otkrijemo korupciju, ali nam može pružiti neke indicije na osnovu kojih ćemo dalje tragati. Na primer, ako vidimo da u nekom poslu nije ispoštovana određena procedura, ako nema utvrđenih pravila odlučivanja ili ako utvrdimo da odluka zavisi od samo jednog čoveka – rekao je Nenadić.

Zlatko Minić, urednik novinske agencije Beta, istakao je da istraživačko novinarstvo najbolji način za borbu protiv korupcije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs