Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

03. 01. 2009

USKORO IZMENA MEDIJSKIH ZAKONA

Ključna stvar je činjenica da Srbija u toku ove godine mora da donese regulativu koja će biti zakonski osnov za digitalizaciju medija, rekao je Rade Veljanovski

Beograd, 03.01.2009. (Politika) - Radna grupa za izmenu medijskih zakona završila je Nacrt zakona o nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji, a u prva tri meseca ove godine trebalo bi da budu završene izmene dva sistemska zakona – Zakona o radiodifuziji i Zakona o javnom informisanju. Član radne grupe Rade Veljanovski rekao je agenciji Beta da se radna grupa saglasila da sa izmenama Zakona o radiodifuziji može da izađe u javnost do kraja februara ili početkom marta 2009. godine.

– Teško je reći u kom pravcu će ići izmene Zakona o radiodifuziji, ali prema preliminarnim razgovorima koje smo imali unutar radne grupe trebalo bi vratiti neke odredbe koje su promenjene u Zakonu, a koje su ga pogoršale – istaka o je on.

Veljanovski je precizirao da je reč o članu 13. koji je govorio da emiteri koji dobiju dozvolu za rad treba da se drže vrste i karaktera za koji su tu dozvolu dobili jer izmena koja je u međuvremenu načinjena omogućava emiterima da dobiju dozvolu za jednu vrstu programa, a da posle rade nešto sasvim drugo.

– Vrlo je moguće da se u prethodno stanje vrate neke odredbe koje se tiču načina izbora članova Saveta Republičke radiodifuzne agencije, ali još nije izvesno na koji način jer nismo detaljnije razgovarali o tome – naveo je Veljanovski. On je rekao da je želja članova radne grupe da na bolji način bude regulisano prikupljanje pretplate za javni servis, kao i dodela frekvencija na lokalnom nivou jer tu, kako je ocenio, ima problema.

– Treba precizirati odredbe koje treba da zadovolje interes pripadnika nacionalnih manjina da na svojim jezicima imaju elektronske medije, a potrebno je bolje regulisati i oblast radio i televizijskih stanica civilnog sektora – kazao je Veljanovski. Po njegovim rečima, ključna stvar je činjenica da Srbija u toku ove godine mora da donese regulativu koja će biti zakonski osnov za digitalizaciju medija.

– Biće neophodno da se uradi poseban zakon o elektronskim medijima kao što je to praksa i u drugim zemljama – objasnio je on, dodajući da bi taj zakon trebalo da bude završen do kraja godine, ali da će ga možda izraditi neka druga radna grupa.

Govoreći o izmenama Zakona o javnom informisanju, na čemu bi radna grupa takođe trebalo da radi, Veljanovski je rekao da preliminarni razgovori pokazuju da će izmene ići u pravcu preciznijeg formulisanja statusa osnivača medija, javnog glasila i toga ko može i na koji način biti osnivač medija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs