Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

11. 01. 2009

NE OTKRIVATI IDENTITET OSUMNJIČENIH

Ime i prezime osoba koje su pod istragom ili u pritvoru ne treba saopštavati do podizanja optužnice, kaže Dejan Milenković, koordinator Jukoma

Beograd, 11.01.2009. (Politika) - Koordinator ekspertskog tima Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom Dejan Milenković izjavio je juče da se ta organizacija zalaže za čuvanje identiteta osoba osumnjičenih za neko krivično delo sve do podizanja optužnice.

„Naš stav jeste da u toku prethodne istrage i zadržavanja u policijskom pritvoru sve do podizanja optužnice ime i prezime ne bi trebalo da se objavljuje”, kazao je Milenković agenciji Beta povodom sve češće prakse tužilaštava i policije da otkriva identitet osumnjičenih u fazi policijskog zadržavanja.

Na taj način se šteti pravu privatnosti, upozorio je on i dodao da posebno treba voditi računa da li je reč o osumnjičenom, okrivljenom ili optuženom.

Milenković je naveo da je ova materija nedovoljno precizno regulisana i da određena pravila postoje u Krivičnom zakoniku, a određena u Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Odgovarajući na pitanje ko je odgovoran ukoliko tužilaštvo ili policija otkriju identitet privedenog, a mediji objave, Milenković je kazao da to ne bi trebalo da bude odgovornost medija, ali i naglasio da je to njegov stav.

„Postoji problem i sa Zakonom o javnom informisanju s obzirom na prekršajnu odgovornost u slučaju kršenja pretpostavke nevinosti”, kazao je on i dodao da je više medija, odnosno glavnih urednika već kažnjeno po tom osnovu.

Milenković je naglasio da je ,,odgovornost pre svega na onome ko je dao podatke”, kao i da Zakonik o krivičnom postupku nadležnim organima nalaže poštovanje pretpostavke nevinosti.

„To ne znači da lice za koje postoji osnovana sumnja da je izvršilo određeno teško krivično delo mora ili treba da ostane anonimno tokom čitavog postupka”, upozorio je on i ponovio da bi Krivičnim zakonikom trebalo precizirati trenutak kada se saopštava identitet te osobe i da je to podizanje optužnice.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs