Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

20. 01. 2009

BRADIĆ: NOVI ZAKON TREBA DA ONEMOGUĆI MONOPOLE

Beograd, 20.01.2009. (Politika) - Nebojša Bradić, ministar kulture, odbacio je primedbe da će novi Zakon o nedozvoljenom objedinjavanju i javnosti vlasništva javnih glasila sprečiti razvoj medija. „Reč je o antimonopolskom zakonu koji se donosi kako bi sprečio ostvarivanja vladajućeg ili pretežnog uticaja na javno mnjenje na osnovu vlasništva medija. Zakon, takođe, omogućava slobodan protok i raznovrsnosti informacija, misli i ideja, u interesu ostvarivanja prava svakoga na slobodu izražavanja i prava na primanje i pružanje informacija”, rekao je Bradić za „Politiku”.

Odbacujući tvrdnje da se novi zakon donosi u tajnosti, Bradić je naveo da, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, Ministarstvo kulture organizuje raspravu o radnoj verziji zakona i „da je dužno da stvori uslove transparentnosti ne samo posle donošenja zakona već i tokom rasprave koja mu prethodi”. U toku je javna debata po gradovima Srbije u kojoj će učestvovati i Asocijacija medija. „Tokom javne rasprave, svaka konstruktivna primedba je dobrodošla. Ono sa čime se ne možemo složiti jeste namerno unošenje konfuzije i nerazumevanje suštine napora da se uredi medijski prostor sprečavanjem, a ne podsticanjem monopola”, naglasio je Bradić.

Više informacija:

Javna rasprava o nacrtu zakona o nedozvoljenoj medijskoj koncentraciji

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs