Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

24. 01. 2009

RTS I B92 ZA PREDLOG, PINK PROTIV

Čelni ljudi najuticajnijih RTV stanica o Nacrtu zakona o medijskoj koncentraciji

- Tijanić: Policija da utvrdi poreklo novca magnata koji se protivi regulativi
- Mitrović: Predlog suviše restriktivan 
- MatiĆ: Monopol ubija raznovrsnost

Beograd, 24.01.2009. (Danas) - Prethodnih dana u javnosti se intenzivno govori o Nacrtu zakona o nedozvoljenom objedinjavanju i javnosti vlasništva javnih glasila, koji bi trebalo da ograniči monopol nad javnim glasilima, odnosno prekomeran uticaj vlasnika medijskih kuća na javno mnjenje.

Jedan od najglasnijih kritičara Nacrta zakona, koji je utvrdilo Ministarstvo kulture i uputilo na javnu raspravu, jeste vlasnik Radio-televizije Pink, Željko Mitrović. On je na nedavno održanoj debati predstavnika medija, medijskih udruženja i stručnjaka kao posebno sporan naveo član 24. Prema ovoj suštinskoj odredbi Nacrta zakona, objedinjavanje vlasništva je prekomerno kada vlasnik TV stanice sa dozvolom za emitovanje programa na području Srbije ima više od jedne regionalne ili lokalne RTV stanice i učestvuje sa više od 25 odsto u vlasništvu jedne regionalne ili lokalne radio ili TV stanice.

Mitrović je istakao da su Srbiji dragocena iskustva zemalja EU, jer njihovi zakoni imaju i restriktivne i liberalne odredbe, a da mu se „čini da su u našem Nacrtu zakona uvedeni samo restriktivni članovi“. Vlasnik Pinka je nešto ranije čak najavio da će lobirati među poslanicima Skupštine Srbije da ne izglasaju zakon koji bi u sebi imao ovakvo rešenje.

Potpuno suprotno mišljenje ima Aleksandar Tijanić, generalni direktor Radio-televizije Srbije. Tijanić kaže za Danas da zakonska regulativa u Srbiji u ovom trenutku omogućava da „jedan čovek dobije četiri televizijske frekvencije, gradsku i tri nacionalne, da ima dva nedeljnika i jedan dnevni list i da ima nekoliko lokalnih radio i televizijskih frekvencija“.

- S obzirom na to da će Srbija dobiti zakon o medijskoj koncentraciji, ta se ličnost trenutno bori da do takve regulative ne dođe - ukazuje Tijanić, ipak ne navodeći ime i prezime osobe na koju misli.

Prema rečima prvog čoveka javnog servisa, to više nije problem domaćih medijskih zakona, već problem policije, koja treba da proveri odakle novac za vlasništvo „jednog čoveka“ nad tolikim brojem RTV stanica i štampanih medija.

- Valjda Ivica Dačić i 30.000 policajaca mogu to da ustanove, jer ukoliko ne mogu, onda džaba nama novi zakon. Možda Dačić to i neće da uradi. Svaka vlast će vrlo rado sarađivati s čovekom koji ima četiri televizije - ističe Tijanić, koji smatra da je Srbija u „užasnom medijskom ropstvu“ i da je trend u medijima trenutno antievropski.

Veran Matić, direktor Radio-televizije B92, nije učestvovao u javnim debatama koje su prethodnih dana organizovane širom Srbije, ali naglašava da je usvajanje zakona protiv monopola neophodno, „jer svaki monopol ubija raznovrsnost i raznolikost izveštavanja“.

- Potrebno je regulisati tu oblast. Ne znam kakva će primena tog zakona biti nakon njegovog donošenja, ali neophodno je utvrditi određene standarde - navodi Matić za Danas.

On podseća na izmene Zakona o radiodifuziji, koje su donele pomak u izvesnom sređivanju stanja u medijskoj oblasti.

- Bez obzira na to što smo svi skeptični prema sistemu, posebno pravosudnom, koji bi trebalo da prati i reaguje u slučajevim kršenja zakona, ipak moramo da uvrstimo standarde normalnosti u našu medijsku kulturu - zaključuje Veran Matić.

Registracija vlasnika

Profesor FPN-a Rade Veljanovski, koji je na čelu radne grupe za izradu zakona o medijskoj koncentraciji, ukazuje da je nedopustiv prekomeran uticaj u javnoj sferi i da se ne mogu postavljati ograničenja ukoliko se ne zna ko su vlasnici medija. „Zbog toga će svi vlasnici biti upisani u registar, za čije će funkcionisanje biti odgovorna Agencija za privredni registar“, najavljuje Veljanovski. Prema njegovim rečima, u zakonu je potrebno imati odredbu po kojoj će svaki štampani medij morati da redovno objavljuje ostvareni tiraž.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs