Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

02. 02. 2009

NEOPHODNA PODRŠKA DRŽAVE

NUNS pokrenuo inicijativu za formiranje fonda (samo)pomoći medijima i novinarima u prevazilaženju ekonomske krize

Beograd, 02.02.2009. (Danas) - Nezavisno udruženje novinara Srbije iniciralo je ideju o formiranju fonda (samo)pomoći medijima i novinarima u prevazilaženju ekonomske krize. Predstavnici NUNS-a razgovarali su pre nekoliko dana sa ministrom kulture Nebojšom Bradićem o osnivanju ovog fonda. Prema rečima predsednice NUNS-a Nadežde Gaće, ministar Bradić je veoma zainteresovan za ovu ideju.

- Nebojša Bradić nam je rekao da će Ministarstvo za kulturu preduzeti sve mere kako bi osnivanje Fonda za pomoć medijima bilo realizovano - ukazuje Nadežda Gaće za Danas. Inače, Fond bi formirali isključivo privatni mediji - štampani, elektronski i agencije, a preduslov za učlanjenje bilo bi poštovanje Kodeksa novinara Srbije. Trenutno se svi privatni mediji finansiraju isključivo od oglasa i prodaje, a ponekad dobijaju i novac za projekte konkursom kod Ministarstva kulture ili međunarodnih organizacija, kao što su OEBS, IREX, Fond za otvoreno društvo...

Nadežda Gaće podseća da je formiranje fonda za (samo)pomoć medijima i novinarima krajem prošle godine predložio predsednik Upravnog odbora Dan Grafa Dušan Mitrović, a da je zatim NUNS razgovarao s relevantnim organizacijama, „jer Fond ne može da se osnuje bez podrške vlasti“. Prema njenim rečima, mnoge redakcije su podržale ideju o osnivanju fonda. U predlogu NUNSa se navodi da će ekonomska kriza, koja je već zahvatila svet i prelila se na Srbiju, prema procenama ekonomista, u 2009. godini dostići kulminaciju, kao i da su veliki oglašivači već redukovali sredstva za marketing i koncentrisali se na najmoćnije medije.

NUNS predlože da Fondom rukovodi Upravni odbor, sastavljen od predstavnika osnivača, dok bi vrednost sredstava u fondu bila odgovarajućim mehanizmima očuvana, a sama sredstva zaštićena rigoroznim pravilima. Zavisno od visine uloga mediji bi tokom godine mogli da zatraže pozajmicu, a maksimalna pomoć u toku godine bila bi jednaka procentu njihovog uloga. Deo sredstava bio bi rezervisan za pomoć novinarima koji poštuju Kodeks, ali imaju i članstvo u NUNS-u. U određenim slučajevima, pomoć bi bila bespovratna, što će biti precizirano aktima fonda.

- Dok traje ekonomska kriza, sredstva iz fonda neće moći da se koriste u druge namene, a uslovi pod kojima će se dodeljivati pomoć biće precizirani posebnim aktima. Podrazumeva se i grejs period u vraćanju pozajmice, odnosno odloženo vraćanje. Osim uloga osnivača, fond bi se finansirao nepovratnim sredstvima države iz namenskih fondova, sredstvima donatora, kako domaćih, tako i odgovarajućih međunarodnih institucija za pomoć medijima, navodi se u predlogu NUNS-a.

Vlada Srbije najavila je niz mera za pomoć privredi, ali ne i za medije, izuzev onih koji su u njenom vlasništvu i za čije finansiranje su predviđena sredstva budžetom za 2009. godinu. „Smatramo da bi fond pomogao da se ta praznina premosti i očekujemo da će Vlada Srbije i odgovarajuća ministarstva u čijoj su nadležnosti mediji nepovratnim sredstvima učiniti da Fond funkcionše u prevazilaženju ekonomske krize“, ističe se u predlogu NUNS-a.

Inače, u svetu su pojedine države odlučile da pomognu svojim medijima kako bi lakše prevazišli ekonomsku krizu. Tako se francuski predsednik Nikola Sarkozi založio za veće reklamiranje države u novinama, kao deo paketa mera vrednog 600 miliona evra za pomoć štampanim medijima. Mere u naredne tri godine, zasnovane na preporukama specijalne komisije, uključuju jednogodišnji moratorijum na planirano povećanje poštanskih troškova za novine, kao i korake kojim bi se smanjili visoki troškovi distribucije.

Najviše glasila u Beogradu i Novom Sadu

- U Srbiji danas ima više od 400 radio i televizijskih stanica, koje imaju dozvolu za emitovanje programa, a većina je u privatnom vlasništvu. O tome koliko ima štampanih medija nema precizne evidencije, ali izvesno je da izlazi 17 dnevnih listova. Takođe, prema nepotpunim podacima postoji više desetina periodičnih listova, a najveća koncentracija je u Beogradu i Novom Sadu. Ti listovi su u privatnom vlasništvu, a u toku je i privatizacija nedeljnika NIN. U Srbiji deluje i nekoliko novinskih agencija, a jedino je Tanjug javno preduzeće, koje se pretežnim delom finansira iz budžeta Republike Srbije, ističe se u obrazloženju NUNS-a.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs