Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

10. 02. 2009

PARLAMENTARNI KANAL OD JESENI

Sednice Skupštine Srbije biće i dalje prenošene na RTS-u, dogovorili se članovi Radne grupe

Beograd, 10.02.2009. (Danas) - Televizijski prenosi sednica Skupštine Srbije neće biti ukinuti do pronalaženja trajnog rešenja, zaključeno je između ostalog na jučerašnjem prvom sastanku Radne grupe za razmatranje pitanja televizijskih prenosa sednica srpskog parlamenta.

Na sastanku je predloženo i da predsednik parlamenta u dogovoru sa RTS-om usaglašava dužinu rada Skupštine za svaku sedmicu. Na jesen, s početkom redovnog jesenjeg zasedanja parlamenta trebalo bi da proradi parlamentarni kanal, jedan je od zaključaka s jučerašnjeg sastanka Radne grupe koja je osnovana na inicijativu predsednice srpskog parlamenta Slavice Đukić- Dejanović.

Jučerašnjem sastanku Radne grupe prisustvovali su Aleksandar Tijanić, direktor RTS-a, Momo Čolaković, predstavnik Partije ujedinjenih penzionera Srbije, predstavnik poslaničke grupe G17 plus Nikola Novaković, predstavnik poslaničke grupe manjina Bajram Omeragić, predstavnik poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije - jedinstvena Srbije Dejan Radenković, Vesna Marjanović i Aleksandra Jerkov kao predstavnici poslaničke grupe Za Evropsku Srbiju, Vladan Batić kao samostalni narodni poslanik i Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe Napred Srbijo. Demokratska stranka Srbije, Liberalno-demokratska partija, Nova Srbija i Srpska radikalna stranka juče su bojkotovale rad Radne grupe.

Direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić rekao je po završetku sastanka da će javni servis nastaviti da direktno prenosi skupštinske sednice, do uspostavljanja parlamentarnog televizijskog kanala. RTS je, kako je rekao, tražio da Skupština učestvuje u troškovima televizijskog prenosa i da se do kraja leta svake sedmice dogovara o dužini rada i prenosu.

- Složili smo se da je potrebno trajno rešenje, a to je parlamentarna televizija. Do tada, RTS će pomoći konstruktivnu atmosferu unutar parlamenta, dokazujući da parlamentarna većina nema zakonsku osnovu da naredi, kao što je optužuje opozicija, ukidanje direktnih prenosa - rekao je Tijanić.

On je dodao da bi Skupština trebalo da učestvuje u troškovima prenosa, a da troškovi uključuju struju, kamere, mašine, ljude i tehniku.

RTS će, kako je juče objasnio Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe Napred Srbijo, sednice parlamenta, uz konstantne dogovore, prenositi do kraja leta, kada bi trebalo da proradi parlamentarni kanal koji će preuzeti prenošenje sednica Skupštine. Do tada Skupština će da radi onda kada prenos bude moguć.

On je dodao da postoje televizije koje su zainteresovane da na nacionalnoj frekvenciji prenose sednice parlamenta. Pomenuo je da je među zainteresovanima televizija B92, ali i ART koji uz kablovske provajdere može da prenosi sednice.

Iako je prisustvovao početku sednice Radne grupe, Vladan Batić, samostalni poslanik, sednicu je napustio vrlo brzo, nezadovoljan što osim Tomislava Nikolića niko iz opozicije nije prisustvovao sastanku. Batić je objasnio i da je direktor RTS-a na sastanku izjavio da parlament ni na koji način ne može da utiče na direktne TV prenose i upitao čemu onda radna grupa i polemika.

Iako Čedomir Jovanović nije prisustvovao sastanku, nije propustio da sa direktorom RTS-a razmeni nekoliko žestokih opaski dok se s Tijanićem mimoilazio prilikom ulaska u Skupštinu. Šta su tačno rekli jedno drugom, ostala je nepoznanica.

- Ne mislimo da je normalna situacija u kojoj političari diktiraju program javnog servisa, ali mi zapravo nemamo javni servis. U svom dvogodišnjem izveštaju RRA je u novembru zaključila da RTS nije ispunila svoje dužnosti javnog servisa ni u jednom segmentu. Spor oko TV prenosa je izrežiran. Najgledanije emisije u decembru bile su skupštinski prenosi, a spornog dana kada je RTS prestala da prenosi zasedanje zbog polufinalnog meča Rodik - Federer gledanost je iznosila 280.000 dok je meč trajao, a čak 300.000 kada su se kamere u Skupštini ponovo upalile. Uostalom toga dana na Prvom programu RTS-a išle su sve same reprize. Na osnovu ovoga tražimo odgovornost koju treba da utvrdi RRA, budući da RTS ne poštuje Zakon o radiodifuziji - kazao je Jovanović na konferenciji za novinare.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs