Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

13. 02. 2009

MEDIJSKA UDRUŽENjA OSNOVALA SAMOREGULATORNO TELO

Reagovaće se na kršenja etičkih i profesionalnih kodeksa

Beograd, 13.02.2009. (Večernje Novosti) - Predstavnici novinskih udruženja UNS i NUNS, Asocijacije medija i Lokal presa potpisali su juče dokument kojim je zvanično osnovan Savet za štapmu. Posao ovog samoregulatornog tela biće da reaguje na kršenja etičkih i profesionalnih kodeksa u srpskim štampanim medijima. Odgovaraće i reagovaće i na pritužbe građana, koji će Savetu moći da ukažu na nepravilnosti u pisanju dnevnih novinara i magazina.

- Postojanje ovakvog saveta je neophodno, i on će vršiti monitoring u štampi, kao što Republička radiodifuzna agencija radi u elektronskim medijima, ali verujemo da će raditi bolje od RRA - ocenila je Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a, jedna od potpisnica osnivačkog akta.

U ime UNS-a, potpisnik je predsednik Nino Brajović. Asocijaciju medija, u čijim prostorijama je osnivanje juče ozvaničeno, predstavljao je njen predsednik Manojlo Vukotić, a Lokal pres Vlado Filipčev.

Osnivanje saveta za štampu podržao je OEBS, a šef misije u Srbiji Hans Ula Orstad rekao nam je da ovakav savet postoji u gotovo svim evropskim zemljama, i da će umnogome podići standarde novinarstva.

- Ovakvo samoregulatorno telo pomoći da se u red dovede deo medija koji objavljuju naslove i tekstove koji prelaze svaku granicu pristojnosti - rekao je Orstad. - Osnivanje ovog tela neće uvesti ni najmanju cenzuru u medije, već ukazivati na etičke i profesionane nepravilnosti.

Podrška norveške ambasade

Savet je dobio podršku i od norveške ambasade u Beogradu.

- Slično regulatorno telo ima visok uticaj u Norveškoj. Nedavno je negativno ocenilo jedan program javnog servisa, što je izazvalo veliku buru - ispričao nam je ambasador ove zemlje Hakon Blakenborg.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs